Doorgaan naar artikel

Zonneboeren azen op kassen

Investeerders huren kassen om er zonneweides te bouwen. Glastuinbouw Nederland wil zonnepanelen op kassen daarom vergunningsplichtig maken.

“We zien dat er marktpartijen onze leden benaderen om hun bedrijfsvoering te staken en hun kasdek beschikbaar te stellen voor zonnepanelen”, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Het gaat daarbij niet om het soort zonnepanelen waaronder nog een teelt mogelijk is. De kassen worden door deze investeerders gezien als een kant-en-klaar staketsel waar met relatief weinig aanpassingen zonnepanelen op te monteren zijn.

‘Huurinkomsten met lange looptijd’

Deze partijen op de markt voor hernieuwbare groene energie bieden ‘interessante huurinkomsten met looptijden van 15 tot soms wel 30 jaar’ aan glastuinders, die wellicht toch al overwogen om hun teelt af te bouwen of te stoppen. Daardoor kunnen deze gronden langdurig en soms ook definitief onttrokken worden aan de glastuinbouw”, aldus Bom-Lemstra.

Belemmering herstructurering

Glastuinbouw Nederland ziet daar een gevaar in voor de herstructurering van verouderende glastuinbouwgebieden. De voorzitter maakt een vergelijking met het omzetten van een teeltkas in een caravanstalling. Daar is ook een vergunning voor nodig. “Regulering via een vergunning bevordert gewenste ontwikkelingen van meervoudig ruimtegebruik en stimuleert de innovatie en de verduurzaming van de glastuinbouwsector.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin