Wiebes komt met uitfaseringsplan houtige biomassa

15-07-2020 | Laatste update op 19-09 | |
Archiefbeeld biomassa. Foto: Peter Visser.
Archiefbeeld biomassa. Foto: Peter Visser.

Onmiddellijk stoppen met biomassa is niet aan de orde in Nederland. Wel komen er scherpere eisen en een afbouwstrategie.

Dat schrijft minister Erik Wiebes van Economische Zaken. Hij schrijft dat op antwoorden op Kamervragen over een biomassacentrale in Vierpolders, een project van glastuinders. Volgens Wiebes is voor de centrale in Vierpolders nog geen subsidie toegekend. Dat project wordt na inspraak van de lokale bevolking verder van de dorpskern gepland.

Aanscherping

De besteding van SDE++-subsidie aan biomassacentrales is dit jaar al aangescherpt. Er wordt geen nieuwe subsidie beschikbaar gesteld voor het gebruik van vaste houtige biomassa voor de productie van uitsluitend elektriciteit.

Ook zal in de najaarsronde van de SDE++ in 2020 geen subsidie aangevraagd kunnen worden voor warmteproductie door verbranding van houtige biomassa in kleinere centrales. Na een aanscherping van de emissie-eisen blijft biomassa na dit jaar behouden in de SDE++-regeling.

Afbouwprogramma

Na de zomer komt Wiebes met een afbouwprogramma voor deze vorm van energieproductie. Daarin is een eindjaar opgenomen. Voorlopig is deze klimaatneutrale energiebron nodig voor de energietransitie, onderstreept Wiebes in zijn antwoorden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer