Gemeente mag vergunning biomassa kas niet weigeren

30-06 | |
Archieffoto houtstook. Dit is niet de installatie van het betreffende bedrijf.  Foto: G&F
Archieffoto houtstook. Dit is niet de installatie van het betreffende bedrijf. Foto: G&F

De gemeente Maashorst mag een vergunning voor een bestaande biomassa-installatie voor een aardbeienkas niet weigeren.

De Rechtbank Oost-Brabant wijst de gemeente erop dat al 2 keer een omgevingsvergunning voor bepaalde termijn is verleend en er niets veranderd is aan de installatie. Ook de provinciale regels sluiten een biomassa-installatie voor verwarmen van kassen en ee champignonbedrijf niet uit, waardoor de gemeente het besluit moet herzien.

Houtpellets voor de biomassacentrale bij een tuinbouwbedrijf. Het CO2-effect daarvan zou juist ongunstig zijn. - Foto: G&F
Houtpellets voor de biomassacentrale bij een tuinbouwbedrijf. Het CO2-effect daarvan zou juist ongunstig zijn. - Foto: G&F

Eigen en aangevoerd hout

De biomassa-installatie levert al 10 jaar warmte door houtstook van eigen en aangevoerd hout. Zo is één van de afnemers een aardbeienbedrijf dat van de warmtelevering afhankelijk is.

Volgens de gemeente is de installatie geen bedrijfseigen agrarische activiteit. Dat zou het wel zijn als de warmte uit eigen hout wordt gewonnen en gebruikt wordt op het eigen champignonbedrijf. De gemeente ziet daarmee geen ruimte in het bestemmingsplan om de activiteit permanent te vergunnen.

Toch ziet de rechter ruimte om de vergunning te verstrekken op eerdere vergunningsbesluiten voor de installatie en provinciale regels.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer