Doorgaan naar artikel

‘We zetten als broccolitelers rassenvergelijking op’

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

“De structuur van de grond is heel mooi. Zo zie je maar weer wat de vorst kan doen. De grond was op vrijdag 9 maart nog wel een beetje aan de natte kant, maar hij viel zo mooi dat we prima konden planten”, zegt een enthousiaste Kees Appelman op 21 maart.

Het vroegste rassen zijn dit jaar Malibu en Ironman, Koros viel af. Inmiddels zit er 3 hectare onder vliesdoek, in 2 plantingen. In week 12 startte Appelman met planten van het ras Ironman onder micronet. “In totaal leggen we zo’n 10 hectare onder micronet. Dat is vooral tegen het wild, maar het geeft ook nog een beetje vervroeging.” Tot eind juni is planten een wekelijks terugkerende bezigheid, vanaf die tijd wordt een aantal weken 2 keer per week geplant.

Rassenvergelijking herfstteelt

Ironman blijft het ras tot aan de herfstteelten. “In de herfst is het ras gevoeliger voor schermrot dan andere rassen. We zetten als groep van broccolitelers ook een rassenvergelijking op voor die periode. Aan rassenonderzoek gebeurt in Nederland niets meer, op deze manier kunnen we als telers toch wat ervaring opdoen met de verschillende rassen. We moeten ons wel blijven ontwikkelen.” Zelf haalt Appelman in die periode Steel weer terug en teelt hij Titanium.

Bemesting en onkruid

De basisbemesting bestond uit 200 kilo stikstof in de vorm van KAS voor het planten. Een maand geleden werd al 100 kilo kalium gestrooid in de vorm van Kali-60. Tijdens het frezen en planten wordt 30 liter vloeibare kunstmest toegevoegd in de vorm van N-xt FertiPhos. Het gaat daarbij vooral om de fosfaat voor een vlotte weggroei van de planten.

De onkruidbestrijding voert Appelman uit bij het planten. “We voeren een rijenbespuiting uit nadat de planten zijn geplant. Dat doen we met 0,8 liter Sultan (metazachloor) en 40 cc Centium per hectare.”

Afzet via Best of Four

De afzet van Appelman verloopt via Best of Four. “Ze doen de verkoop en verzorgen de administratie. In principe hoeven wij daar niets aan te doen. Via hen gaat het naar een redelijk vaste groep van afnemers en dat verloopt verder naar tevredenheid.”

Auteur: Stan Verstegen

Delen

Image
Kees Appelman

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin