Doorgaan naar artikel

Waterschade voor groenten en fruit lijkt te overzien

De gevolgen van de wateroverlast in Limburg lijken vooral telers van zachtfruit in onbeschermde teelten te treffen. Voor vollegrondsgroentetelers lijken de gevolgen mee te vallen, zeker in vergelijking met akkerbouwer en veehouders.

Volgens Jan Schreuder, directeur van verzekeraar Vereinigte Hagel, hadden zich maandagochtend 19 juli 24 verzekerden uit Limburg en 35 verzekerden uit Vlaanderen gemeld met schade als gevolg van regen en overstromingen. Een onderscheid tussen akkerbouw en vollegrondsgroenten kon Schreuder niet maken. Vanaf 19 juli zijn de taxateurs van Vereinigte Hagel op pad voor een eerste opname van de schades. Volgens telersorganisatie Fossa Eugenia heeft vooral de regen zijn sporen nagelaten, zoals schade aan bladgewassen door bladbreuk en nerfverkleuring.

Aanvoer beschermde kersen loopt geen gevaar

Bij fruitveiling Zuid-Limburg is evenmin sprake van torenhoge problemen. “De meeste fruitbedrijven liggen wat hoger; de echte problemen hebben zich in de dalen voorgedaan”, vertelt woordvoerder Robert Weusten. De aanvoer van onder bescherming geteelde kersen loopt volgens hem gewoon door. Voor onbedekte kersen en aardbeien is het natte weer vaak wel funest geweest, vanwege vruchtscheuren en schimmels. Voor hardfruit lijkt er vooralsnog weinig aan de hand.

Sjaak Gerardts, adviseur van witlofadviesbureau Chicogrow, nam maandag poolshoogte op een aantal witlofwortelpercelen in Limburg. Hier bleef de schade beperkt tot enkele weggespoelde stukken aan de voor- en achterkant van de percelen. Dat is uitsluitend een gevolg van de vele neerslag geweest, waardoor de grond ook is dichtgeslagen. “Die telers moeten voorkomen dat er zuurstofgebrek optreedt. Nu is het van belang de grond zo snel mogelijk open te trekken”, zegt Gerardts.

LLTB heeft nog geen volledig beeld

De Limburgse belangenorganisatie LLTB kon maandag in de namiddag nog geen overzicht geven van de schade. “Het duurt nog een tijd voordat het water overal weg is en de schade zichtbaar wordt”, aldus een woordvoerder, die een middag in het kielzog van landbouwminister Schouten mee liep. Schouten was in de provincie om poolshoogte te nemen

Onder Maastricht

De Vlaamse nieuwssite Vilt meldt via veiling BelOrta in Borgloon (Belgisch Limburg) dat in de Voerstreek mogelijk de helft van de kersenoogst verloren is gegaan. De vruchten zijn gescheurd.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin