Doorgaan naar artikel

VVD: maak snelheid met aardwarmte

De subsidiesystematiek bij de verduurzaming van de energievoorziening in de tuinbouw werkt averechts, vindt VVD-Kamerlid Peter Valstar.

De problematiek in de tuinbouw komt woensdag 9 februari aan de orde in de Tweede Kamer, waar Valstar het kabinet wil manen in actie te komen. De Kamer praat dan met minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).

Koppeling met gasprijs

Valstar zegt dat tuinders die verduurzamen net zo hard in de problemen komen als tuinders die nog op gas stoken. Dat komt doordat de subsidies op duurzame systemen gekoppeld zijn aan de gasprijs: bij een hoge gasprijs is de subsidie lager.

Het Westlandse Kamerlid wil het kabinet bewegen om de belemmeringen voor de tuinbouw weg te nemen. Hij bepleit om de gasprijs niet bepalend te laten zijn voor de subsidiehoogte. “We willen verduurzamen, maar de tuinders moeten het wel kunnen meemaken”, aldus Valstar.

Tuinders lopen hard aan tegen de gevolgen van de spanningen rond Oekraïne en het dichtdraaien van de Groningse gaskraan. De energieprijzen rijzen de pan uit.

‘Hard werken voor weinig, nooit chagrijnig’

De tuinbouw kenmerkt zich volgens Valstar als een groep ondernemers die zich niet veel roeren. “Ze zijn altijd een beetje stil, zeker in vergelijking met andere sectoren in de landbouw. In de tuinbouw is het ‘hard werken voor weinig, nooit chagrijnig’.”

Desondanks heeft Glastuinbouw Nederland eind vorige maand in een brief aan het kabinet de noodklok geluid over de gevolgen van de hoge energieprijzen. De brief is mede verzonden namens bedrijven, organisaties, provincies en gemeenten. De tuinbouw vraagt het kabinet mee te denken over oplossingen.

Lees verder onder de foto

VVD-Kamerlid Peter Valstar. - Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Fotobureau Dijkstra

VVD-Kamerlid Peter Valstar. – Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Fotobureau Dijkstra

Dat verduurzaming niet snel gaat, ligt volgens Valstar niet alleen aan de rijksoverheid. Met gebruikmaking van aardwarmte kan het gasverbruik worden verminderd, maar de toestemming om daarvoor putten te slaan laat vaak lang op zich wachten “We moeten snel meer putten slaan”, zegt Valstar.

Daarbij vindt hij dat het aantrekkelijker moet worden om CO2 vanuit de industrie te leveren aan de tuinbouw. Nu is het voor bedrijven goedkoper de CO2 af te vangen en onder de grond te stoppen, dan om het te leveren aan de tuinders. Volgens hem zijn er goede combinaties mogelijk tussen de Maasvlakte en het Westland of met het Amsterdamse Afvalenergiebedrijf en de Noord-Hollandse tuinbouw.

Nieuwe veredelingstechnieken toelaten

De VVD‘er vindt dat de Europese Unie met de tijd moet meegaan en de toepassing van nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas moet toelaten. Volgens Valstar worden de Nederlandse veredelingsbedrijven met de handen op de rug gebonden als het gaat om het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, die de ontwikkeling van weerbare gewassen kunnen versnellen. Valstar constateert dat de hele wereld de EU op dat punt inhaalt. Hij roept het kabinet op coalities te smeden met andere landen om nieuwe regelgeving voor de nieuwe technieken snel te realiseren.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin