Doorgaan naar artikel

Vorstschade aan spruiten lijkt mee te vallen

Zeker eind vorige week was er sprake van krapte aan spruiten. Deze week neemt de aanvoer weer toe. Eventuele schade door vorst lijkt mee te vallen.

Door de vorst met temperaturen van -7 à -8 graden Celsius en soms nog iets lager stokte vorige week de aanvoer van spruiten. Ook in het Verenigd Koninkrijk viel de oogst stil en nam de vraag naar Nederlandse spruiten toe. Aan die vraag kon echter onvoldoende worden voldaan, omdat er ook voor de Nederlandse markt een krapte aan spruiten was. Nu de koude letterlijk uit de lucht is, pakken telers hun oogstactiviteiten snel weer op.

Prijsvorming

Qua prijsniveau spreekt een bron van 60 tot 70 cent per kilo met 65 tot 70 cent voor de B-sortering en 60 tot 65 cent voor de A-sortering. Een andere bron noemt 55 tot 60 cent voor de B-sortering en rond 50 cent voor de A-sortering. “Als je van 45 cent komt, is dat een prijsverbetering, maar je zou heel het seizoen een prijs van 60 tot 70 cent moeten hebben.”

Of de huidige prijs zich kan handhaven als de aanvoer weer toeneemt, is ook voor marktkenners lastig in te schatten.

Vorstschade

Het effect van de matige vorst op de kwaliteit van de spruiten is nog niet helemaal goed in te schatten. Omdat er geen sprake was van een schrale oostenwind en de temperatuur geleidelijk naar beneden ging, lijkt de schade wel mee te vallen. Toch is bij een gevoelig ras zoals Steadia wel sprake van enige vorstschade. Sowieso was in de huidig te oogsten rassen al enige slijtage te vinden als gevolg van de warme oktobermaand.

Spruiten in de supermarkt

Bij Albert Heijn zijn spruiten deze week weer in de aanbieding voor € 1,38 per kilo; vorige week kostten ze volgens supermarktscanner.nl nog € 1,98. Die prijs betaalt de consument deze week bij Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo en Dirk. De Vomar rekent € 1,72 per kilo.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin