Doorgaan naar artikel

‘Gelukkig geen prijsuitschieters naar beneden gehad’

Bij André Noordhoek in Bleiswijk liep het de afgelopen periode niet op rolletjes als het om de arbeidsbezetting gaat.

André Noordhoek: “Ik zit zelf door mijn val nog in de lappenmand, ik mag mijn arm nog niet belasten. Bij het sorteren doe je dat niet, maar ik geef toe: het valt niet altijd mee. Gelukkig heb ik goede mensen om me heen.”

Daarnaast brak een medewerker zijn been en kreeg een andere te maken met een liesbreuk.

Noordhoek: “Via een uitzendbureau hebben we Roemeense medewerkers gekregen, maar die vallen echt tegen. Als ze het niet zint, houden ze ermee op en sommige komen ook niet meer terug. Dan krijg je weer anderen die je moet in-leren en zo blijf je aan de gang. Nee, het wordt er zo niet makkelijker op.”

Hangende gewassen

Het gevolg is dat hij wat achterloopt met het plukken. “We hebben sowieso de afgelopen vijf à zes weken te maken gehad met zware en deels hangende gewassen. Daardoor doe je veel langer over een hectare dan normaal. Je red het ook niet met een uurtje langer doorwerken. Als je dan ook nog personeelsproblemen hebt, dan schiet het natuurlijk helemaal niet op.”

Derde goede seizoen

Bovendien blijven de gewassen door de aanhoudende hoge temperaturen voor de tijd van het jaar maar doorgroeien. “De producties liggen daardoor wat hoger en het aanbod aan grove spruiten is krap. Je ziet het ook terug in de prijsvorming. Die is met rond 50 cent per kilo netjes te noemen. Daar kun je goed spruiten voor telen en je kunt nu al zeggen dat dit het derde goede seizoen op rij gaat worden.

We hebben weliswaar geen prijsuitschieters naar boven gehad, maar het is juist veel beter dat er geen prijsuitschieters naar beneden zijn geweest.”

Lees verder onder de foto.

Teler André Noordhoek. - Foto: Fred Libochant

Teler André Noordhoek. – Foto: Fred Libochant

Gevolgen plukachterstand

Gemiddeld is de kwaliteit van de huidige spruiten goed, ondanks de weersomstandigheden. Qua houdbaarheid komen de rassen van Syngenta volgens Noordhoek wel beter naar voren dan sommige andere rassen. “De rassen van Syngenta groeien wat rustiger.”

Bij hemzelf is de kwaliteit door de plukachterstand niet optimaal, legt de teler uit: “Ze worden wat aan de rijpe kant, een beetje losser en wat grauw. In de Steadia zie ik ook wat spikkeltjes Light Leaf Spot ontstaan. Ik overweeg om het laatste perceel deze week nog te behandelen met Folio Gold plus Rudis. Als we dat nu doen, komen we met de veiligheidstermijn nog mooi uit”, aldus Noordhoek op 8 januari.

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
André Noordhoek

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin