Doorgaan naar artikel

Spruitenprijs klimt omhoog bij laag aanbod

De spruitenoogst gaat vlot door de markt. Het aanbod is beperkter en de prijs is goed. Telers staan echter niet te juichen, gezien een daling in de kilo-opbrengst van 20 tot 30% per hectare en een lastige periode voor de boeg.

Anders dan vorig jaar zijn dit jaar alle spruiten nodig. Het is een lastig teeltjaar en dat is het gevolg van de weersomstandigheden, waaronder het koude voorjaar, de langdurige droogte na half mei en de wateroverlast in oktober en november. Volgens André Noordhoek van Noordhoek Agro in Bleiswijk (Z.-H.) wordt landelijk zeker 20 tot 30% minder geoogst. Vanzelf heeft het aanbod een gunstige invloed op de prijsvorming.

Minder en fijner

Noordhoek: ‘’We hadden een slechte start. Sommige percelen zijn ook raar gegroeid. Daar is nog geen goede verklaring voor.” In een eerder bericht is gesproken van kromgroei veroorzaakt door een storm in juli. Handelaren kennen telers waarbij percelen zijn verzopen. Of er wordt wel geoogst maar de uitval bij sorteren is groot. Is de spruit niet frisgroen, wat het gevolg kan zijn van de uitspoeling van meststoffen, dan is deze niet verkoopbaar. Daarnaast zijn de spruiten kleiner. Normaal is dat de mindere prijsklasse en blijven de fijne spruiten vooral in het binnenland. Noordhoek: ‘’Nu gaan ook exportlanden dit merken. De prijs voor fijne spruiten loopt al op.” De oogstplanning zelf is op zijn bedrijf niet in gevaar gekomen. ‘’Je kunt nog beter op het land rijden dan er op lopen”, stelt hij vast.

Goed uitleggen

In een eerste reactie zei een handelaar dat de telersprijzen de mindere oogst goedmaken. Die uitspraak werd snel teruggetrokken, immers er zijn er ook met grote oogstverliezen. Bovendien wisselt de prijs per kilo erg. In de derde week van november ligt de prijs tussen de 65 en 85 cent.

Handelaren menen dat afnemers wel extra betalen, mits goed is uitgelegd waarom de prijsverhoging nodig is. Hoewel er altijd partijen bij zijn die moeilijk blijven doen. Supermarktketens bijvoorbeeld zijn niet makkelijk, omdat zij naar klanten toe willen waarmaken dat ze in tijden van inflatie de prijzen laag houden. ‘’Dan moeten we echt uitleggen dat het bij groenten niet zo werkt”, aldus een handelaar. Daarnaast doet de retail de prijs van een luxere groente makkelijker omhoog dan die van spruiten. Noordhoek ondervindt dat vooral de Duitse markt moeilijk over te halen is om meer te betalen. ‘’Ze kijken naar de prijs van vorig jaar, maar uiteindelijk gaan ze toch wel overstag.” Over het geheel genomen blijft de vraag naar spruiten redelijk op peil. ‘’Winkelketens zien het als een relatief goedkoop alternatief, als andere groenten ook schaars zijn”

Kort seizoen

Op dit moment is vooral Nederland met spruiten op de markt, een beetje komt nog uit Duitsland en België. De afname naar landen van het Europese continent is redelijk stabiel. Export naar Engeland is er bijna niet, dat land is redelijk zelfvoorzienend. Wat dat betreft ligt volgens Noordhoek alles redelijk vast. Handelaren verwachten dat de prijsstijging doorzet en zo overgaat in de gunstige afzetperiode richting Kerstmis. Wel komen er nog lastige tijden aan. Noordhoek voorspelt dat sommige percelen niet afgeoogst zullen worden, omdat dit de moeite niet loont. Daarnaast slijten gewassen harder dan normaal, waardoor het seizoen ook eerder afgelopen zal zijn. Of prijzen dit in het verloop van het seizoen gaan goedmaken, valt te betwijfelen.

Bekijk meer

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin