Doorgaan naar artikel

‘Voorbij de crisis’

Logisch, de focus staat op overleven. De energiecrisis pakt desastreus uit voor de glastuinbouw. In een ledenenquête van Glastuinbouw Nederland zegt bijna een derde in liquiditeitsproblemen te komen. Een kwart van de groentetelers geeft aan tijdelijke of deels uit productie te gaan. 6% van de glasgroentetelers zegt af te stevenen op een faillissement. Op een totaal van 1.240 bedrijven komt dit neer op 75 bedrijven.

Glastuinbouw Nederland spreekt terecht van een ‘zorgelijke situatie’. Niet alleen liggen er in de komende maanden minder Nederlandse groenten en fruit in de schappen. Veel erger is misschien wel dat de jarenlang zorgvuldig opgebouwde handelspositie in gevaar komt. Het gaat hier niet alleen om de Nederlandse markt, maar ook die in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Rij wachtenden is lang

De organisatie dringt bij de overheid aan om ondersteuning. Maar de rij wachtenden is lang, met zorg- en onderwijsinstellingen, zwem- en schaatslocaties, mkb’ers, transporteurs, koelhuizen, et cetera. Iedereen wil geld. Ergens houdt het natuurlijk op. De vraag is ook of de oplossing in geld altijd alleen zit, en voor welke termijn? De hoge energieprijzen houden naar verwachting nog wel even aan.

Ergens moet de focus ook op een duurzame oplossing komen. En daar heeft de sector een stevig punt

Duurzame oplossing

Ergens moet de focus ook op een duurzame oplossing komen. En daar heeft de sector een stevig punt. De glastuinbouw loopt voorop in de transitie naar fossielvrije energie. In de overlevingsstrategie verdampen de euro’s die eigenlijk naar die transitie moeten. Populair gesteld: wie rood staat, kan niet groen denken.

Overheid kan direct stappen zetten

De overheid kan op dit traject direct stappen zetten. Los de problemen met SDE-subsidies op! De referentiewarmteprijs, gekoppeld aan de marktprijs voor gas, is te hoog. Glastuinders met duurzame aardwarmte of restwarmte zijn daardoor alsnog de pineut. De tuinbouw vraagt al een jaar om aanpassing. Het kabinet zou ook de borgstelling op energie-investeringen kunnen oprekken. Het geeft de bedrijven extra investeringsruimte.

Blijven werken aan koppositie

Nederland moet hoe dan ook blijven werken aan die andere koppositie in technologie, duurzame innovatie en uitgangsmateriaal. Dat signaal moet Den Haag serieus doorklinken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin