Doorgaan naar artikel

Voor Zuid-Holland is aardwarmte ook schone lucht

Zuid-Holland kan aan Europese regels voor luchtkwaliteit voldoen, ook door ontwikkeling van warmtenetten. Bij aanscherping van die eisen ontstaan knelpunten.

Dat blijkt uit de Rapportage luchtkwaliteit in Zuid-Holland van het RIVM. De provincie stimuleert energietransitie in de glastuinbouw. Dat is één van de maatregelen die Zuid-Holland koos om de uitstoot van fijnstof en stikstof te verminderen. Het stimuleren van geothermie en een warmteleiding uit Rijnmond zorgt er namelijk voor dat WKK’s minder nodig zijn voor warmte en CO2 of elektriciteit. WKK’s stoten fijnstof en stikstof uit.

Geothermie en warmtenetten zijn daarmee twee van de 51 maatregelen die Zuid-Holland neemt om aan de Europese eisen te voldoen. Belangrijkere maatregelen zijn bijvoorbeeld vergunningseisen voor emissie aan industrie, of het verminderen van autogebruik door verkeers- of openbaar vervoersmaatregelen.

Knelpunten bij scherpere normen

RIVM berekende dat de concentraties fijn stof, stikstofdioxide en ozon in Zuid-Holland in 2021 voldoen aan de Europese normen. Mogelijk speelt wel de Coronacrisis en lockdown daarin een rol. Er was minder verkeer op de weg. De verwachting is daarom ook dat de luchtkwaliteit blijft voldoen aan de huidige Europese grenswaarden, al voldeed de luchtkwaliteit in 2021 nog niet overal in Zuid-Holland aan de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Als de Europese Commissie scherpere eisen gaat overnemen uit adviezen van de WHO, ontstaan wel knelpunten in Zuid-Holland, vooral met luchtkwaliteit rond wegen in de provincie, schrijft RIVM.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin