Vezet brengt CO2-uitstoot in kaart en stuurt op reductie

18-03 | Laatste update op 08-07 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Voedselproducent Koninklijke Vezet wil de CO2-uitstoot in de eigen keten tot 2030 met 15% reduceren.

Koninklijke Vezet, producent van groenten- en fruitproducten, heeft de CO2-uitstoot in de volledige, eigen productieketen in kaart laten brengen door onderzoeksbureau Stimular. Dit berekende eerder al de CO2-uitstoot van louter de eigen bedrijfsvoering van Koninklijke Vezet. Die kwam uit op 2500 ton per jaar. Voor de hele productieketen van het bedrijf is die uitstoot tien maal zo groot.

Inkoop, aanvoer en verpakkingen

Uit het onderzoek van Stimular komt naar voren dat binnen Koninklijke Vezet drie categorieën verantwoordelijk zijn voor veel CO2-uitstoot. De eerste is de inkoop van groente en fruit, dit levert veel uitstoot op door productie van zaden, het gebruik van kunstmest en gewasbescherming. Ook de aanvoer van producten naar Vezet levert veel uitstoot op, net als het verpakken van de producten en het verwerken van de verpakkingsmaterialen.

15% minder uitstoot

Met deze inzichten kan Vezet nu aan de slag met het reduceren van de emissie in de keten. Kwaliteitsmanager bij Vezet Els van Soest: “Ons doel is tot 2030 de uitstoot in de keten 15% te laten dalen en in 2035 CO2-neutraal in de eigen bedrijfsvoering te zijn. Afgelopen jaar is ketenuitstoot vooral bepaald vanuit generieke data. Aankomende jaren zal deze data steeds specifieker gemaakt gaan worden, zodat er meer inzicht in de werkelijke CO2-uitstoot is.”

Koninklijke Vezet is de grootste Europese producent van gemaksgroenten, gesneden fruit, salades en koelverse maaltijden. Het bedrijf is in 1914 opgericht en de grootste klant is Albert Heijn. Dagelijks verwerkt het bedrijf 1,5 miljoen kilo aan grondstoffen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst redacteur Food&Agribusiness
Meer over


Beheer