Doorgaan naar artikel

‘Verplaatsingen zijn stress-momentjes voor de plant’

Begin week 49 is er weer groene paprika geplant bij Lentsche Heyde in Duffel.

Didier Algoet: “De planten, opgekweekt onder belichting op kweektafels, waren een beetje aan de kleine kant. We hebben bij de plantenkweker nadere uitleg gevraagd hoe dat zou kunnen komen. Want ik heb foto’s laten zien van het plantmateriaal dat we het afgelopen teeltseizoen hebben gehad. Ze lopen nu een dag of vijf in ontwikkeling achter ten opzichte van die van vorig jaar.”

Beetje drain realiseren

De substraatmatten zijn uitgedraineerd. Tijdens de eerste startdagen van de teelt wordt drie keer per dag, om de acht uur vast op tijd, een druppelbeurt gegeven. Om toch een beetje drain te realiseren en wat water-verversing bij de wortels te creëren.

Planten laten acclimatiseren

De teelt wordt opgestart met een vlakke temperatuur-instelling van 20 graden Celsius. “Dat zal stilletjes aan verhoogd worden naar 22 graden. Maar we willen het eerst rustig opbouwen. De planten zijn verplaatst bij de plantenkweker, toen de vrachtwagen in, vrachtwagen weer uit, en daarna de kas in. Die overgangen zijn toch best stressmomentjes voor die planten. Vandaar die rustige start.”

Energiebesparing is belangrijk vanwege duur gas, maar tijdens de startfase van de teelt wil Algoet niet te veel concessies doen aan de optimale kastemperatuur. “In het begin staat er een klein plantje. Ik vrees voor ongelijkheid in de uitgroei van de drie stengels, als je dan te zuinig zou doen. Daarom proberen we om de jonge planten op tempo door te laten gaan. Een goede start is erg belangrijk. Daarna gaan we wel proberen om wat zuiniger te doen.”

Scherm voorlopig dicht

Het scherm blijft in de startfase helemaal dicht boven het nog kwetsbare jonge gewas. “Pas in februari gaan we het weer opentrekken. De plant moet eerst iets steviger worden.” CO2 doseren begint ook pas later. “Daarvoor moet de plant toch eerst een weekje of vier staan. Eerder neemt hij die extra CO2 toch niet op.” Daarnaast is in het begin het risico op schade door onzuivere rookgassen te groot, als de luchtramen en het schermdoek nog helemaal gesloten liggen boven de jonge plantjes.

Op drie stengels zetten

Ergens rond nieuwjaar, als er een plant van zo’n 30 tot 40 centimeter staat, zal begonnen worden om de dag- en nachttemperatuur wat uit elkaar te gaan trekken. Dat is ook het moment dat de planten, van het ras Frazier, op drie stengels gezet gaan worden. “Dan gaan we gelijk één koordje vastzetten, zodat de plant niet kan omvallen. Tot dan blijven ze nog vrij stabiel staan. Zo’n klein plantje als waarmee wij starten, is het wel gewend om redelijk lang op zichzelf te staan.” Direct in dezelfde week van planten is hij bezig de gewastouwtjes alvast uit te hangen.

Biologisch starten

Algoet start de plaagbeheersing het liefst direct biologisch. “Maar het hangt er vanaf. Als we de eerste veertien dagen tot drie weken iets aan plagen gaan zien, dan spuiten we eerst nog een rondje met Tracer. Maar als we niets tegenkomen, dan doe we chemisch liever niets, en beginnen we – normaal rond 10 januari – gelijk met roofmijten uitzetten.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Didier Algoet

teelt groene paprika's op teeltbedrijf Lentsche Heyde in Duffel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin