Doorgaan naar artikel

‘Vermoeiende alarmistische klimaatactivisten’

Wordt u een beetje moe van alle alarmistische klimaatactivisten die hun werkweek vullen met ons een schuldcomplex aanpraten?

Het was 1 augustus Earth Overshoot Day. Oftewel Aarde Doorschietdag. We bereikten op de eerste augustusdag volgens de berekeningen van Global Footprint Network al de limiet van wat we eigenlijk jaarlijks aan natuurlijke grondstoffen mogen gebruiken. Vanaf deze dag teren we met zijn allen dus in op de reserves. Juist nu, tijdens de droogste zomer ooit gemeten in Nederland, kunnen we ons daar ineens iets meer bij voorstellen. Maar tegelijkertijd weet ik zeker dat heel wat lezers dit soort berekeningen met enige scepsis beschouwen.

Twitteren over vliegen en vlees

Op twitter zag ik bijvoorbeeld een populaire, aardig wat keertjes doorgezonden tweet van Aalt Dijkhuizen, waarin ons wordt voorgerekend dat de CO2-uitstoot van een keer op en neer vliegen naar Thailand gelijk staat aan 6 jaar lang vlees eten. Waarbij de oud WUR-topman dan ook nog eens ironisch aantekent dat wanneer je de Nederlanders groepeert naar hun recent stemgedrag GroenLinks-stemmers kennelijk het grootste aantal vliegkilometers blijken te maken.

Of 30 jaar lang spaarlampen

Ik heb zelf niet op GroenLinks gestemd, maar val als academisch geschoolde inwoner van Leiden wel zo’n beetje in die bevolkingsgroep. Ik ben eerder dit jaar dan ook nog eens op en neer gevlogen naar India. Mea culpa! Daar staat dan wel weer tegenover dat ik de laatste tien jaar consequent maar een keer per week vlees heb gegeten. Sta ik toch weer quitte.

Hoe ik mijn vliegreis van twee jaar geleden naar San Francisco moet compenseren, dat moet ik nog even terugzoeken in de tabellen. 30 jaar lang spaarlampen gebruiken in plaats van gloeilampen schijnt ook te tellen. Nog een paar jaartjes te gaan dan.

Perspectief van veehoudersvoorman

Oud Wageningen-topman Dijkhuizen tekent bij zijn tweet aan dat deze vergelijkingen ‘zaken in perspectief plaatsen’. Wijselijk laat hij open wat dat perspectief dan is. De conclusie dat hij wil laten weten dat vlees eten heus zo erg niet is (Dijkhuizen is immers als Boegbeeld van Topsector Agri&Food nog steeds een beetje voorman van alle Nederlandse veehouders), is vast en zeker te kort door de bocht. Maar iedereen weet voor zichzelf natuurlijk stiekem wel waar het eigenlijk wat minder zou kunnen of moeten.

Vijf opscheplepels groente

Overigens heb ik – ook via Twitter – de test gedaan van het Voedingscentrum. “Hoe groot is jouw Voedselafdruk?”

Ik heb er onder meer trots kunnen invullen dat ik elke dag meer dan 5 opscheplepels groente eet. En kijk eens aan: “Je voedselafdruk is 0,9 hectare landbouwgrond. Dat is gelijk aan de 0,9 hectare die voor elke wereldbewoner beschikbaar is. Je waterafdruk is 1.813 liter per dag. Dat is heel wat minder dan de 2.740 liter die er per wereldbewoner beschikbaar is.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin