Verlenging steunmaatregelen Russische boycot

16-07-2015 | |
Verlenging steunmaatregelen Russische boycot

De Europese Commissie zal de steunmaatregelen voor groente en fruit in verband met de Russische boycot op 1 augustus verlengen.

Formeel moet er nog goedkeuring komen, maar Phil Hogan verwacht niet dat er problemen zullen ontstaan bij de goedkeuring door zijn collega’s. Hij vindt het van belang dat de sector nu weet dat de regeling wordt verlengd.

Eén regeling

Hogan kiest ervoor om met één regeling te komen en niet zoals vorig jaar met een aantal verschillende regelingen voor verschillende producten. Sinds de instelling van de Russische boycot heeft de Europese Commissie €220 miljoen besteed, waarvan een groot deel (€160 miljoen) werd besteed om 760.000 ton fruit en groente van de markt te halen. Er is €30 miljoen betaald voor de opslag van melkpoeder, boeter en kaas en daarnaast nog €40 miljoen voor doelgerichte steun aan de zuivel in de drie Baltische staten en Finland. Verder werd €17 miljoen uitgetrokken voor de particuliere opslag van 60.000 ton varkensvlees. Daarnaast is ook €130 miljoen uitgetrokken voor promotiecampagnes voor extra export.

Verlenging niet voldoende

Directeur-generaal Joost Korte van Landbouw en Plattelandsontwikkeling weet niet of de verlenging van de maatregelen (ook voor de varkenshouderij en de zuivel) voldoende zijn. “Ik zou graag meer doen als dat zou kunnen. De situatie is niet goed op veel markten, maar dat komt niet alleen door de Russische boycot.”

Verschillen zuivel

Over de situatie in de zuivel zei Korte donderdag in het Europees Parlement dat hij verwacht dat de productiestijging dit jaar beperkt zal blijven tot misschien 1 tot 2 procent in de Europese Unie. Er zijn, zegt hij, grote verschillen tussen de lidstaten. Korte zegt dat het Europees landbouwbeleid er op is toegesneden om de situatie aan te kunnen. Nederlandse boeren zijn daar beter op ingespeeld dan collega’s in het buitenland, die minder goed georganiseerd zijn, vindt hij.

“Het is makkelijk om vanuit Brussel tegen ondernemers ze zeggen dat ze moeten inspelen op de ontwikkelingen op de markt”, aldus Korte. Hij zegt dat de vorming van producentenorganisaties daarbij kan helpen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer