Doorgaan naar artikel

Nederlandse prijsdruk, wel kampioen tomatenhandel

Nederland verdient het meest met productie en handel van tomaten. Begin juni waren Nederlandse prijzen wel de veruit slechtste in Europa.

Dat blijkt uit marktgegevens van de Europese Commissie. Nederland zat in mei en begin juni op een bijzonder laag prijspeil. Waar landen als Frankrijk, Italië en Spanje op het hoogste prijspeil zaten van de laatste 5 jaar, was het prijspeil in Nederland juist op het laagste in 5 jaar. De prijs in Nederland lag meer dan 40% onder het gemiddelde van de laatste 5 jaar in juni. De andere EU landen zaten er 20 tot 40% boven. Ondertussen zijn tomatenprijzen in Europa geëgaliseerd door een herstel ook in Nederland.

Handelsbalans

Nederland is het land dat het meest verdient aan tomatenproductie en handel. Uit cijfers van de Europese Commissie valt af te leiden dat de positieve handelsbalans van ruim € 1,42 miljard in 2017 veel groter is dan de Spaanse (circa € 0,89 miljard). Uit die gegevens valt op te maken dat Duitsland na de Verenigde Staten de grootste internationale tomatenimporteur is van de wereld. Het tekort op de handelsbalans is € 1,26 miljard. Dat is in de periode 2013 tot 2018 niet veranderd, blijkt uit de gegevens. De meeste landen als Verenigd Koninkrijk, Rusland, Polen, Zweden en België brachten de import terug. Spanje (20%) is wel een grote groeier. Rusland is nog altijd wel de vijfde importeur van tomaten in de wereld, alleen niet met van Europese tomaten na de importban.

Handelspositie van Europa

Uit de marktgegevens blijkt bovendien dat in 2018 de handelspositie van Europa ten opzichte van derde landen voor tomaten verder verslechterde. De import van tomaten nam toe van 570.470 ton in 2017 naar 628.226 ton in 2018. De export daalde van 130.890 ton naar 117.394 ton dat jaar. De handelsbalans was niet eerder zo negatief. Dat komt vooral door een grotere import uit Marokko. Die steeg bijna 12% naar 450.00 ton in 2018. De uitvoer naar Rusland ligt al sinds 2013 stil, maar ook de uitvoer naar Wit-Rusland loopt sinds 2015 verder terug uit Europa, blijkt uit die gegevens.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin