Doorgaan naar artikel

‘Pleiten voor een rooiregeling peren’

In de fruitteelt gaan, door de verlengde Russische boycot en het dramatische perenseizoen, stemmen op voor een rooiregeling.

Johan van Waes uit het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke maakt zich in bestuurlijke kringen hard voor maatregelen zoals een rooiregeling. Het slechte perenseizoen, de Russische boycot die net weer verlengd is en een landbouwminister die pleit voor eerlijke prijzen in de keten, vormen in zijn ogen het ideale moment om spijkers met koppen te slaan. Hij merkt dat voor oudere telers die overwegen te stoppen zoiets als een rooiregeling net die stimulans is om te stoppen en dus te werken aan een gezonder evenwicht tussen vraag en aanbod.

Zure kersen

Van Waes heeft naast appels en peren een perceel zure kersen. Eerder dit jaar verwachtte hij nog dat hij eind juni aan de oogst van het ras Kelleris zou beginnen. Maar met de wat koudere periode na de bloei is de oogst toch zoals andere jaren in de eerste volle week van juli.

Dit jaar goede prijzen

Ooit teelde de Zeeuwse fruitteler 13 hectare zure kersen die met een schudmachine mechanisch geoogst worden voor de industrie. Nu heeft hij nog maar 1,7 hectare en verwacht door tegenvallende producties in de belangrijkste teeltgebieden in Oost-Europa redelijke prijzen. Maar volgend jaar, als in Oost-Europa alle zure kersen weer vol hangen, zal het vermoedelijk wel voor te lage prijzen moeten. Hij heeft besloten om vanwege het verslechterde rendement zijn laatste aanplant van zure kersen maar te gaan rooien.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin