Doorgaan naar artikel

Turkije naar WTO vanwege Russische boycot

Rusland gaat alle Turkse agrarische producten en voedingsmiddelen die illegaal worden ingevoerd, vernietigen. Turkije kondigt ondertussen aan de Russische importstop aan te vechten bij de WTO. Eerder zagen de VS, de EU en enkele andere landen die door een Russische voedselboycot zijn getroffen juist af van actie bij de Wereldhandelsorganisatie.

Russisch toestel

Turkije schoot op 24 november een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat rebellen in Syrië wilde bombarderen. Eén piloot kwam om; de ander werd gered. Volgens Turkije vloog het Russische toestel boven Turkije en was het meermalen gewaarschuwd. Rusland ontkent en wijst erop dat zelfs wanneer dit het geval was, zonder reële dreiging een land niet zomaar mag schieten.

Maatregelen

De Russische president Vladimir Poetin legde een serie maatregelen op om de Turkse handel met Rusland te frustreren. Volgens Turkije zijn de maatregelen illegaal. Een WTO-zaak kan jaren duren. Volgens insiders is dit ook de reden waarom de EU en VS vooralsnog hebben afgezien van juridische actie. De eerste stap in een WTO-zaak is dat de landen gevraagd wordt direct te onderhandelen.

Als dit mislukt, wordt een panel ingesteld dat over de zaak oordeelt. Nadat deze uitspraak heeft gedaan, kunnen partijen meerdere keren in beroep gaan. Volgens regels van de WTO mag een land wanneer ze in staat van oorlog zijn of aantoonbaar bedreigd worden handelsbeperkende maatregelen nemen.

Importstop

De Russische importstop betreft onder meer groente en fruit, kalkoen en kippenvlees. De boycot geldt niet voor kruiden, sla, vijgen en hazelnoot en fructose voor babyvoeding. Dit zijn categorieën waarin Turkije een belangrijke positie heeft op de Russische markt.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin