Tuinbouw moet betalen voor gestegen CO2-uitstoot

06-02-2020 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De glastuinbouwbedrijven moeten compensatie betalen voor de overschrijding van het afgesproken CO2-emissieplafond. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft vastgesteld dat de tuinbouw als geheel in 2017 boven het afgesproken emissieplafond is gekomen, dat in 2012 werd vastgesteld. Doel was dat de CO2-emissie onder 5,1 Megaton zou blijven, maar het was in 2017 6,0 Megaton. Ook in 2018 is het plafond overschreden, zo is de verwachting op basis van voorlopige cijfers.

Bedrijven houden zich aan regels

Schouten weerlegt de veronderstelling dat glastuinders in de afgelopen jaren de Europese emissiehandelsregels (ETS) hebben omzeild. NRC Handelsblad berichtte daarover in november vorig jaar. Van de 3.500 glastuinders bleken aanvankelijk ongeveer 90 onder de ETS-regels te vallen. Dat zijn er nu nog 15.

Europese regels

Dat het aantal bedrijven dat onder de ETS-regels valt, is afgenomen, komt doordat bedrijven gebruik hebben gemaakt van de Europese regels, die het onder meer mogelijk maken om bedrijven met een hoog verbruik te splitsen, waardoor ze onder de ETS-grens komen. Volgens de minister is er door de Nederlandse Emissieautoriteit nauw op toegezien dat de bedrijven zich aan de regels houden.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer