Tuinbouw in crisisoverleg

11-08-2014 | Laatste update op 01-08 | |
Tuinbouw in crisisoverleg

De tuinbouworganisaties overleggen vanmorgen in Bleiswijk over de gevolgen van het sluiten van de Russische markt. Vanmiddag volgt overleg van de ondernemersorganisaties met staatssecretaris Dijksma.

Op initiatief van LTO Glaskracht Nederland overleggen de tuinbouworganisaties op dit moment in Bleiswijk. Het per direct op slot gaan van de Russische grenzen voor Europese groente en fruit zorgt de laatste twee veildagen al voor een merkbare prijsdruk op de toch al volle markten. Een voorzichtig prijsherstel wordt met name voor losse tomaten, komkommers en rode paprika’s doorkruist door het slechte nieuws.

Ook de fruitsector heeft met veel zorg kennis genomen van het nieuws. Op het jaarlijkse Prognosfruit congres kwamen de ruime oogstramingen in het ongunstig licht van het verlies van 10 procent van de markt voor Europees fruit te staan.

Oproep RedStar

Tomatenbedrijf RedStar probeert ondertussen de publieke opinie te doordringen van het feit dat de hele Nederlandse tuinbouw door de Russische sancties in ernstige moeilijkheden dreigt te komen. “Deze sector is zwaar getroffen door de economische crisis. De huidige maatregelen hebben een zeer negatieve uitwerking op onze branche, die als één van de belangrijkste sectoren van Nederland wordt beschouwd”, zegt Rob Bal, CEO van RedStar in een breed verspreid persbericht. Hij roept het publiek op tot consumeren van meer Nederlandse groenten en fruit. Daarnaast vraagt RedStar – goed voor een jaaromzet van 90 miljoen euro aan tomaten – inkopers van supermarkten meer verse lokale producten in te kopen en hotels en restaurants om gerechten te serveren met Nederlandse AGF-producten.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer