Doorgaan naar artikel

Trips vreet aan spruitkoolsaldo

B-spruiten brengen in de vrije handel rond 55 cent per kilo op. Wel speelt de matige kwaliteit parten, vooral door trips.

Wie je ook spreekt over de teelt en afzet van spruitkool, altijd passeert trips de revue. Begrijpelijk, want het onooglijke beestje is er bijna in zijn eentje verantwoordelijk dat het gewassaldo voor spruitkool niets te hoog uitvalt. “Kun je alle kilo’s plukken, dan zit je goed”, reageert teler André Noordhoek, “maar moet je 10, 12 ton per hectare laten staan, dan heb je die centen hard nodig.”

De schade wordt zichtbaar doordat de gewasgroei doorgaat, waardoor ook de spruiten blijven schuiven en aan grofheid winnen. Vreterij die aanvankelijk verborgen was, komt dan alsnog tevoorschijn.

Verder hebben sneeuw en hagel voor slijtage gezorgd. Volgens adviseur Michel van Mol van zaadbedrijf Syngenta bleef het effect van de storm van 18 januari geleden beperkt. Het valt hem wel op dat de spruiten op de minder groeikrachtige gronden wat grauw worden. Het lijkt erop dat de neerslag sinds afgelopen september, in combinatie me een matige beworteling hun tol gaan eisen.

Vorst moet er nog even over

De markt verkeert verder in rustig vaarwater. Telers die de pluk in januari wilden afronden, waren daartoe goed in staat, de meeste telers die blijven plukken, doen dat veelal tot begin maart. Voor de afzet lijken er – bij het huidige weertype en met inachtneming van de gevolgen van de trips – weinig hobbels te liggen. Als er zich alsnog een winter aandient, in februari kan een weersomslag snel gaan, geeft dat wellicht nog een opleving van de prijs.

Prognose: redelijk constant prijsverloop, vorst kan een zetje geven.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin