Doorgaan naar artikel

Tot € 250.000 steun voor biomassa of aardwarmte in energiecrisis

De steunregeling voor aardwarmte- of biomassabedrijven die na de oorlog in Oekraïne in problemen kwamen, gaat maandag 20 november open.

Dat blijkt uit de publicatie in de Staatscourant van de regeling Tijdelijke subsidieregeling hernieuwbare warmteprojecten. De steunmaatregel volgt uit Europese crisismaatregelen ter ondersteuning van de economie na de Russische inval in Oekraïne. De steun moet terecht komen bij energiebedrijven die klem kwamen te zitten door de enorme stijging van de gas- en elektriciteitskosten. Het gaat bijvoorbeeld om aardwarmtebedrijven die al warmteprijzen hadden afgesproken voor de inval. Voor energiebedrijven die leveren aan primaire producenten is een verlaagd plafond van € 250.000 vastgesteld. Dat komt voort uit EU-wetgeving. Geothermie Nederland kon woensdag 15 november niet reageren op de regeling.

Wegvallen SDE-subsidie

Door de energiekostenstijging werden bedrijven getroffen die SDE-subsidie zagen wegvallen. De steunregeling compenseert namelijk het verschil tussen fossiele verwarmingskosten en de kosten voor de duurzame warmte. Toen de gasprijs steeg, keerde de SDE-regeling dus ook geen subsidie meer uit. De aardwarmte- of biomassabedrijven konden dat wegvallen van de subsidie vaak niet meer doorberekenen aan de afnemers. Telers met nog een wkk kozen voor warmte uit die bron, omdat de elektriciteit veel opbracht.

In de regeling is nu een aantal voorwaarden voor steun benoemd. Zo moet de installatie in 2021 en 2022 elk jaar minstens 400 megawattuur warmte hebben geleverd. Het nominaal thermische vermogen per productie-installatie moet meer dan 1 megawatt bedragen. Het subsidiebedrag per megawatt vermogen is voor aardwarmte vastgesteld op € 71.000.

Houtsnippers 38,4% duurder

Voor een ketel vaste biomassa groter dan 5 megawatt is hetzelfde subsidiebedrag opgenomen. Ook als een teler houtsnippers verbrandt, stegen de kosten voor de warmte. De houtsnippers stegen in prijs in 2022. Van € 75,10 per ton kwam de prijs op € 103,90, een stijging van 38,4%. De elektriciteitskosten stegen in 2022 met 96,4%. Aardwarmtebedrijven gebruiken stroom voor het oppompen van warm water. Een van de voorwaarden voor subsidie is namelijk een kostenstijging van ten minste 25%. Of ondernemingen de kostenstijging voor elektriciteit of houtsnippers moeten aantonen en hoe, wordt niet in de regeling beschreven.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin