Tot € 200 miljoen schade voor groente- en fruitsector

08-08-2014 | Laatste update op 08-06 | |
Tot € 200 miljoen schade voor groente- en fruitsector

Doetinchem – De Russische importstop gaat de Nederlandse groente- en fruitsector op jaarbasis tot €200 miljoen schade opleveren. De totale export vanuit Nederland had in 2013 een waarde van ongeveer €180 miljoen Een derde deel daarvan bestaat uit re-export van niet in Nederland geproduceerde groente en fruit.

De export van vers fruit uit Nederland naar Rusland vertegenwoordigde in 2013 een waarde van €33 miljoen, waarvan €27 miljoen alleen al aan peren. Verse groente ging voor een bedrag van in totaal € 40 miljoen naar de Russische Federatie, waarvan zo’n €24 miljoen aan tomaten. De export van Nederlandse aardappelen en uien naar Rusland had een waarde van circa €46 miljoen.

In de eerste vijf maanden van dit jaar groeide de Nederlandse export naar Rusland nog flink. Terwijl de totale Nederlandse export juist wat terugliep, groeide de stroom peren en tomaten en andere verse agf met 47 procent in volume en 14 procent in

waarde.

De economische schade kan nog verder gaan oplopen doordat de toch al volle interne EU-markt nu nog voller wordt. De prijzen van glasgroenten zijn deze zomer zo laag dat LTO Nederland vorige week al het ministerie van Economische Zaken heeft gevraagd om een interventiemaatregel voor de tomatenmarkt en eerder deze week ook voor de paprikamarkt.

Redactie
Meer over


Beheer