Doorgaan naar artikel

Tomaten voorzien van full-led

Tomatenteeltbedrijf Bryte heeft een afdeling met hybride belichting aangepast naar full-led.

Philips horticulture led solutions en Stolze hebben Bryte in ‘s-Gravenzande als eerste tomatenteeltbedrijf in Nederland van full-led voorzien. Het bedrijf deed afgelopen drie jaar al ervaring op met led in een hybride opstelling. Het positieve resultaat gaf voldoende vertrouwen om ook de resterende Son-T in de kas van 8,3 hectare te vervangen door led. Bryte beschikt in totaal over 40 hectare tomatenteelt, verdeeld over zeven locaties.

Meer licht met minder energie

Gekozen is voor modules van de Philips GreenPower LED toplighting compact. Met de full-led oplossing kan Bryte ruim 40% meer licht creëren in de kas (van 180 naar 260 µmol/m2/s) en tegelijkertijd 40% energie besparen. De huidige energiemarkt heeft de overstap naar volledig led in een stroomversnelling gebracht.

De lichtintensiteit is in stappen van 25% te schakelen. Algemeen directeur en mede-eigenaar Tom Zwinkels van Byte: “De energiemarkt en de wens van klanten zullen daarin leidend zijn.”

Dubbel scherm

Voor komende winter is geïnvesteerd in een tweede scherminstallatie. Anders dan bij SON-T geeft led geen stralingswarmte, waardoor het met de huidige hoge energiekosten extra belangrijk is om warmte vast te houden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin