Doorgaan naar artikel

Timmermans: conflict benadrukt belang omslag landbouw

De Europese voedselzekerheid is er niet bij gebaat door terug te vallen op minder duurzame landbouw. Dat zegt Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans.

Timmermans sprak maandagavond in de milieucommissie van het Europees Parlement over de gevolgen voor het klimaat- en milieubeleid naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

Timmermans betoogde dat de Boer-tot-Bordstrategie het juiste antwoord is op de Russische inval. “Geloof alstublieft niet dat je de voedselproductie helpt door die minder duurzaam te maken. Koester die illusie niet”, aldus Timmermans.

Volgens de vice-president van de Europese Commissie moet de Europese Unie minder afhankelijk worden van het gebruik van kunstmest met grondstoffen uit Wit-Rusland of Rusland.

Alternatieve energiebronnen

Timmermans zegt dat de landbouw ook een bijdrage kan leveren aan alternatieve energiebronnen door de productie van biomethaan. De Europese Unie moet de omslag naar hernieuwbare energiebronnen versnellen en de afhankelijkheid van Poetins gas verminderen. Tegelijk moet de energieconsumptie naar beneden, zegt Timmermans, die zegt dat de burger moet worden beschermd tegen hoge energieprijzen. “We mogen niemand in de steek laten.”

Het klimaatbeleid mag niet op de lange baan worden geschoven door de huidige crisis, zegt Timmermans. “We worden nu bedreigd door Poetin, maar we moeten ook onze kinderen en kleinkinderen beschermen met ons klimaatbeleid.”

Timmermans houdt vast aan de doelstellingen om in 2050 klimaatneutraal te zijn en in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% te hebben verminderd. Hij gaat ervan uit dat Europa binnen enkele jaren onafhankelijk zal zijn van het Russisch gas.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin