Doorgaan naar artikel

Tijdelijke vrijstelling Benevia tegen trips in prei

Vanaf vrijdag 3 augustus is er een tijdelijke vrijstelling van 120 dagen voor de bestrijding van trips in prei. Stichting Vollegrond en de Werkgroep Prei Limburg hebben dat in zeer korte tijd weten te realiseren.

Door de extreem hoge temperaturen in combinatie met de droogte is in de afgelopen weken de aantasting van trips in prei explosief toegenomen. Het heeft vorige week zelfs geleid tot het frezen van een perceel.

Mieky Vollenberg en Robert van Appeldoorn namen het voortouw voor de tijdelijke vrijstelling voor Benevia tegen trips in prei. - Foto: Stan Verstegen

Mieky Vollenberg en Robert van Appeldoorn namen het voortouw voor de tijdelijke vrijstelling voor Benevia tegen trips in prei. – Foto: Stan Verstegen

Daarmee was voor Robert van Appeldoorn (manager Stichting Vollegrond) en Mieky Vollenberg (voorzitter Werkgroep Prei Limburg) de maat vol. Ze bespraken de calamiteit vorige week woensdag met de NVWA, het Ctgb en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat gesprek heeft een week later geleid tot de tijdelijke vrijstelling van Benevia voor de bestrijding van trips in prei.

De vrijstelling geldt vanaf 3 augustus voor een periode van 120 dagen. Het advies is om eerst goed het etiket te lezen, in verband met de toepassingsvoorwaarden.

Allerhoogste urgentie

Van Appeldoorn en Vollenberg zijn trots en tevreden over het bereikte resultaat: “We konden niet langer lijdzaam toezien hoe veelal familiebedrijven die prei telen na het belabberde prijsniveau in het seizoen 2017-‘18, opnieuw in financieel opzicht geraakt zouden worden. Gelukkig hebben we alle partijen kunnen overtuigen van de noodzaak om het middel Benevia met de allerhoogste urgentie en in een uiterst korte periode een tijdelijke vrijstelling te geven om de tripsplaag beter onder controle te krijgen.”

Middelen afwisselen

De actieve stof van Benevia is een maag-gif. Daardoor heeft het middel geen contactwerking en duurt het enkele dagen voordat de werking zichtbaar is. Het middel wordt opgenomen door het blad en werkt lokaal systemisch. Het toevoegen van een plantaardige olie versnelt de opname. De beste werking wordt verkregen bij spuiten ’s avonds laat of ’s morgens vroeg.

Een mogelijk spuitschema bij de huidige tripsdruk is Benevia / Tracer / Benevia en dan afwisselen met andere toegelaten middelen ter bestrijding van trips in prei. Daarvoor staan nog Flipper, Vertimec en de synthetische pyrethroïden Karate Zeon en Decis ter beschikking. Vertimec heeft als nadeel dat het vrij UV-gevoelig is en daardoor onder de huidige omstandigheden snel wordt afgebroken. Pyrethroïden verliezen bij temperaturen boven 20 graden snel hun werking.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin