Doorgaan naar artikel

‘Te veel schermen verzwakt plant’

Image premium

“Dit is helemaal niks”, zegt Harry Vollering van komkommerteeltbedrijf De Springplank in Dongen halverwege week 21 over de donkere weersomstandigheden.

“In de achterste kas oogsten we nu ruim twee weken. Maar met zulk weer wordt de overgang naar de rank moeizaam. Je bent zelfs al blij als het gewas heel blijft.”

Doorgetrokken hogedraadteelt

Overal op het bedrijf staat nu een traditionele teelt. De hogedraadteelt is nog wel langer doorgetrokken met een extra stengel, maar op een gegeven moment loonde het niet meer om daar nog langer mee door te gaan.

Een maand geleden is gewisseld. “Nog langer doorgaan was geen optie. Dat moet je niet willen. Dan ga je er te veel arbeid in steken. Je kreeg toch ook wat uitval. En je zou dan naar drie stengels toe moeten. De plant trekt dat niet meer. Het duurde ook wat lang voor hij op de rank over ging. Zo’n dipje haal je niet meer in.”

Tussenplanting

Na de hogedraadteelt is er volledig gewisseld. In een andere kas, waar al een traditionele teelt stond, is tussengeplant. “We zijn de koppen er uit aan het halen. Daarna gaan we het oude gewas naar beneden toe halen. Daar moet je zeker met dit donkere weer niet te lang mee wachten. Het staat in de weg.”

Beperkt schermen

Aan plagen zit er wittevlieg en een spintje. “Maar we hebben vroeg beestjes uitgezet. Dat gaat goed.”

Het gewas heeft een beetje last van Mycosphaerella. “We schermen daarom niet zo heel veel. Dat zou het gewas verzwakken, terwijl je de plant juist sterk wilt maken.”

Het in de eerste teelt al gevonden virus is beheerst gebleven. “Maar het zit er nog wel, en is ook wat uitgebreid.” Hij heeft er vanwege de virusdruk voor gekozen om niet zoals gebruikelijk Roxanne te planten, maar de Bonaire die door zijn raseigenschappen minder gevolgen toont van aanwezig virus.

Verder probeert hij nog te achterhalen waarom er bij het jonge oogstbare gewas te veel planten zijn die te donker naar zijn zin staan, en die hun ranken onvoldoende goed geven.

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Vollering

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin