Doorgaan naar artikel

Zaaiing en oogst

Wat de laatste tijd onderwerp van gesprek is geweest bij boeren en tuinders was het weer van afgelopen winter en voorjaar.

Vanaf half juli vorig jaar tot een aantal weken terug was er geen enkele droge week te bekennen. Ook bij ons in de kas was het een hele toer om het gewas gezond te houden, met de enorm hoge schimmeldruk. Gelukkig is de zomer nu eindelijk een beetje begonnen.

Niks is maakbaar

Wat mij vooral bijbleef van afgelopen voorjaar is de afhankelijkheid, kwetsbaarheid en nietigheid van ons als mensen. We maken prachtige (teelt)plannen, verdiepen ons in rassenkeuze en houden alles scherp in de gaten. Vervolgens wordt alles door elkaar geschud en is het een strijd in veel buiten-teelten om überhaupt al iets de grond ín te krijgen. Niks is maakbaar.

Echter in onze tegenwoordige wereld moet alles te verklaren zijn, zeker als dit het klimaat betreft. Wij hebben de regie in handen luidt het motto. Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor onze planeet. Tot een aantal jaar terug sprak men over ‘opwarming van de aarde’ maar dit is bij gebrek aan die opwarming slim omgeturnd naar ‘verandering’ dan heb je namelijk altijd prijs.

Ook in vroegere tijden had men met weersverschillen, extreme droogte of nattigheid en misoogsten te maken

Met een bijna religieus fanatisme wordt dit denkbeeld over alle lagen van de samenleving uitgerold. Schoolkinderen wordt een schuldgevoel aangepraat dat het zo vreselijk warm is. De overheid wil niet dat we nog barbecueën met een lekker stuk vlees. En als je nog een benzineauto rijdt, ben je onverantwoordelijk bezig. Als je zo blijft leven, is het je eigen schuld dat … en vervolgens wordt er een doemscenario geschetst.

Ook in vroegere tijden had men met weersverschillen, extreme droogte of nattigheid en misoogsten te maken. Echter zagen ze een andere oorzaak: het geloof in een Schepper die alles bestuurt en dat zonder die Schepper niets groeien en bloeien kan. Maar ook mocht het vertrouwen er zijn, dat zaaiing en oogst, vruchtbare en onvruchtbare tijden, regen en droogte door zullen gaan tot de laatste dag.

Vroeger waren ze zo gek nog niet.

Share this

Afbeelding
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin