Tarieven KCB en Naktuinbouw stijgen 3%

09-12-2019 | Laatste update op 29-08 | |
Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul
Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul

Tarief van Naktuinbouw en het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) stijgt bij beide 3,0%; dat is vooral gebaseerd op loonkostenstijging.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Daarmee stijgen de tarieven gemiddeld meer dan bij de akkerbouwkeuringsdienst NAK (1%), maar minder dan bij de keuringsdienst voor bloembollen BKD (4,5%). Bij deze diensten spelen een stijgende of dalende omzet mee in de tariefsbepaling voor 2020.

Bij Naktuinbouw en KCB is omzet niet als argument opgenomen voor de tariefswijziging. Beide organisaties krijgen naar verwachting meer werk in 2020, door actuele zaken.

Loonkosten vormen circa 70% van de kosten voor de keuringsdiensten. Bij Naktuinbouw en KCB wordt een loonkostenstijging verwacht van 4%.

Brexit en nieuwe wetgeving

Het jaar 2020 wordt een ongewoon jaar voor de keuringsdiensten. Naast een verwachte brexit komt er nieuwe plantgezondheidswetgeving aan op 14 december. Brexit wordt in de tarievenpublicatie niet vernoemd. Wel maakt het ministerie de tarieven bekend voor de nieuwe plantenpaspoorten die volgen uit die nieuwe wetgeving.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer