Syngenta wijst Monsanto af, verliest beurswaarde

11-06-2015 | Laatste update op 26-10 | |
Syngenta wijst Monsanto af, verliest beurswaarde

De directie van Syngenta blijft zich verzetten tegen een overname door Monsanto.

De opvallend besliste toon die in verklaringen van de onderneming doorklinkt, doet beleggers twijfelen. De koers van het aandeel kwam woensdag uit op 401,7 Zwitserse franc, het laagste niveau sinds 15 mei. Monsanto biedt 449 franc per aandeel voor de onderneming.

Monsanto zegt absoluut niet verder te gaan dan 449 franc, wat 43 procent meer is dan de waarde van het aandeel Syngenta vóór de overname-intenties werden bekendgemaakt. De Amerikanen klagen dat Syngenta haar boeken niet volledig wil openen. Een vergelijkbare klacht kwam van Cargill toen die overwoog een bod op Nutreco uit te brengen.

De vraag is of Monsanto nu direct de aandeelhouders, en dan vooral de grote institutionele beleggers, zal aanspreken. Monsanto is de grootste zadenproducent ter wereld en Syngenta de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen. Syngenta vreest dat mededingingsautoriteiten sowieso niet akkoord gaan en vindt het overnamebod te laag.

WH Group valt tegen

Koers keldert

WH Group-dochter Smithfield Foods verkocht deze week haar belang van 37 procent in de Spaanse vleeswarenproducent Campofrío voor $354 miljoen. Het hielp het aandeel van de Chinese vleesgigant niet. Sterker, de Chinezen zagen de koers na de bekendmaking van het nieuws zo’n 3 procent kelderen tot 5,74 Hong Kong dollar (HK$).

Na bijna een jaar op de beurs stelt WH Group überhaupt teleur. WH Group, voorheen Shuanghui, ging in juli 2014 naar de beurs, nadat een eerdere beursgang werd afgeblazen. De prijs voor een aandeel in de Chinese vleesproducent lag op dat moment op HK$6,20. Binnen drie maanden daalde de koers naar HK$5 en zou later zelfs een bodem van HK$3,75 aantikken.

Vanaf de derde week van maart is WH Group weer bezig met een stevige opmars. Topman Wan Long kan tevreden zijn met het in 2013 overgenomen Smithfield, want de oorzaak voor de koersomwenteling lag vooral in de VS. Smithfield zette in op bacon en ander verpakt vlees met een wat hogere marge en plukte daar de vruchten van. Het eerste kwartaal van dit jaar steeg de winst van het totale concern steeg van $34,7 naar $152,6 miljoen.

Collega’s profiteren

De collega-vleesreuzen in Brazilië profiteerden van een dalende waarde van de real, die export vereenvoudigt, en het uitzicht op export van vers rundvlees naar de VS. JBS en Brasil Foods bewegen zich door een wat verbeterd sentiment over de Braziliaanse markt bovendien weer op de obligatiemarkt. Voor beide bedrijven is een hoge schuld al enige tijd een punt van zorg. De ondernemingen blikken ook terug op een uitstekend eerste kwartaal.

Vooralsnog zijn er geen tekenen dat de EU haar sancties tegen Rusland verzwakt en dus zal Rusland vermoedelijk vasthouden aan zijn boycot jegens de meeste landbouwproducten uit het Westen. JBS en Brasil Foods lijken dus hun sterke positie in Rusland te behouden.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over


Beheer