Doorgaan naar artikel

‘Glyfosaat-lijk in de kast’

Opnieuw oordeelt een jury in San Francisco dat glyfosaat in Roundup kanker veroorzaakt.

Eerder werd een conciërge al ruim € 78 miljoen toegekend in een procedure. De schadeclaim moet in deze recente uitspraak nog worden bepaald. De hoogte kan een opmaat zijn voor mogelijk meer claims.

Chemieconcern Bayer

De markt is duidelijk ongerust over de positie van chemieconcern Bayer. Het Duitse bedrijf nam in 2016 Monsanto over, en kreeg daarmee ook de volle erfenis uit het glyfosaatdossier. Natuurlijk heeft Bayer de risico’s ingeschat. Juristen zullen de zaken nauwkeurig hebben geanalyseerd. Het concern is er ook nog steeds van overtuigd dat glyfosaat geen gezondheidsrisico’s oplevert. In 2017 werd toelating in de Europese Unie ook weer met 5 jaar verlengd.

De discussie is tot een politiek debat verworden

Maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 verschillende dingen. Voor- en tegenstanders voeren uiteenlopende wetenschappelijke studies aan om hun gelijk te beslechten. De discussie is tot een politiek debat verworden, met idem gerechtelijke uitspraken. Er is op dit moment geen peil op te trekken.

Beurswaarde Bayer keldert

De vraag is of Bayers juristen deze maatschappelijke ophef goed hebben ingeschat, of is dit een lijk uit een ongeopende kast? Volgens analisten kunnen schadeclaims als gevolg van de gerechtelijke uitspraken oplopen tot meer dan € 5 miljard. De beurswaarde van het concern is alleen al deze week met € 7 miljard gezakt. Misschien is een schikking in aanstaande rechtszaken op dit moment de beste optie.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin