Doorgaan naar artikel

Bayer hoeft kankerpatiënt minder te betalen

De schadevergoeding die Bayer-divisie Monsanto moet betalen aan een man die kanker kreeg van Monsanto’s onkruidverdelger Roundup, moet flink omlaag.

Dat heeft een rechter in San Francisco maandag 22 oktober bepaald in hoger beroep. In augustus bepaalde een jury dat het bedrijf in totaal 289 miljoen dollar (€ 253 miljoen) moet betalen. Volgens de rechter is $ 78,6 miljoen gepast.

Van die $ 289 miljoen was $ 250 miljoen bedoeld als boete en $ 39 miljoen als compensatie. De rechter stelde nu echter dat het boetedeel wettelijk niet hoger mag zijn dan het compensatiedeel. Gaat het slachtoffer niet voor 7 december akkoord met het verlaagde bedrag, dan heeft Bayer recht op een nieuw proces.

Zaak rond onkruidverdelger Roundup

Bayer nam Monsanto eerder dit jaar formeel over in een miljardendeal. Het bewuste middel komt uit de koker van de overgenomen partij, waarbij de zaak speelt om een voormalige conciërge die stelde dat hij terminaal ziek was geworden door het gebruik van de onkruidverdelger.

De rechter verwierp het argument van Bayer dat in het eerdere proces onvoldoende was aangetoond dat de man kanker had gekregen door het werken met Roundup. De uitspraak heeft ook geen gevolgen voor de duizenden soortgelijke zaken die nog lopen.

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin