Doorgaan naar artikel

Star EPS-krat bezig aan afscheidstournee

Het starre blauwe EPS-fust verdwijnt voorjaar 2021. Afzetorganisaties verschillen in tempo in omschakeling naar het alternatieve klapkrat.

De bekende blauwe starre fustkist wordt uitgefaseerd en circuleert tot voorjaar 2021 nog langs teeltbedrijven en afnemers. De circulatie verloopt altijd via een waslocatie van Euro Pool System (EPS), het dochterbedrijf van Nederlandse, Belgische en Duitse veilingen. Om vooral retourvrachten efficiënter te maken, wordt overgeschakeld naar klapkratten.

Fust veelzijdiger door klapkrat

Niet alle afzetorganisaties zijn even ver in die omschakeling, zo blijkt. BelOrta start in najaar 2020 met de omschakeling. Het fust wordt door de klapkrat veelzijdiger. Per productgroep is een beter geschikte maat te kiezen, stelt de veiling in het kwartaalbericht BelOrta News. Voor BelOrta komt 58% van de verpakkingen van het poolsysteem van EPS. Bij het verdwijnen van de starre kist moet voor 17% van de kisten een alternatief gevonden worden, schrijft de veiling.

Retailklanten eerst

In Nederland is FruitMasters in die omschakeling aanbeland bij hardfruit. Voor het zachtfruit is de omschakeling al geweest, laat de organisatie weten. Kopers aan de klok worden hierin meegenomen, omdat het tot andere tarieven leidt voor huur en statiegeld.

Fytosanitaire risico’s

Dat proces bereidt ook Veiling Zaltbommel voor. “Voor sommige afnemers uit retail zijn we al omgeschakeld. Voor andere afnemers is de omschakeling nog niet gedaan. Het zal voor voorjaar 2021 moeten plaatsvinden. Daarover zullen we communiceren met onze kopers”, zegt directeur Peter van Osch.

Op het Groenten & Fruit congres Ondernemen in de Tuinbouw: Vers Verpakt? liet GroentenFruit Huis weten dat fytosanitaire risico’s het gebruik van eenmalige verpakkingen (dozen) in de hand werken. EPS heeft haar wasprogramma aangepast op risico’s met virussen en bacteriën.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin