Doorgaan naar artikel

STAP wil fusie Coforta en ZON

Stichting STAP heeft concrete voorstellen gedaan voor fusies tussen afzetorganisaties.Zo zouden ZON en Coforta moeten samengaan, net als telersverenigingen Van Nature en Best of Four.

Telers van ZON en Coforta moeten in zo’n nieuwe organisatie de keus houden tussen een retailafdeling en handelstak, stelt STAP.

 Het telersinitiatief STAP noemt de houding van afzetorganisaties op dit moment passief terwijl een groot deel van de glasgroentebedrijven in grote financiële problemen zit. STAP vreest dat 30 procent van de glasgroentebedrijven het niet redden zonder herstel van de markt of ingrijpende wijziging van de marktstructuur.

Ook wil STAP dat FresQ de afzetstructuur wijzigt om het aantal verkopende partijen te verminderen en wil STAP dat het ministerie van ELI GMO-rechten van telers makkelijker overdraagbaar worden.

Volgens voorzitter Jan Zegwaard is met de betroffen afzetorganisaties al eerder gesproken over mogelijke fusies of samenwerkingsmodellen. Door deze combinaties nu naar buiten te brengen hoopt STAP dat telers zich ook uitspreken over zulke mogelijke fusies. Vrijdag zat STAP aan tafel bij Rabobank Nederland, maar de Rabobank heeft niet meegedacht over deze voorstellen. “Ze staan wel helemaal achter de doelstellingen van STAP”, aldus Zegwaard. Van Nature was niet bereikbaar voor commentaar.

Koepel voor afzetorganisaties DPA wijst erop dat het aan afzetorganisaties zelf is om te bepalen of ze samen werken.”Er zijn veel gesprekken geweest, sommige zijn succesvol, andere niet. Wij zijn ook voor vermindering van het aantal marktpartijen, maar we gaan niet zeggen dat Jantje met Pietje moet. Dat is aan de partijen zelf”, aldus secretaris Ad Klaassen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin