Doorgaan naar artikel

Jubilerend Coforta ziet vruchten vernieuwing

The Greenery heeft de bedrijfsstructuur vernieuwd in 2020. - Foto: ANP

The Greenery heeft de bedrijfsstructuur vernieuwd in 2020. - Foto: ANP

Coforta viert het 25-jarig bestaan en ziet dat vernieuwingen bij The Greenery vruchten afwerpen.

De coöperatie Coforta heeft de ledenvergadering gehouden op 14 april. Door de goedkeuring van de winstuitkering is het boekjaar afgesloten. De winstuitkering bedraagt 1% van de heffingsgrondslag bij The Greenery, laat de coöperatie weten in een persbericht. Daarin staan de jaarcijfers niet.

Uit de gedeponeerde jaarrekening van The Greenery blijkt dat de omzet steeg met 2% naar € 1,03 miljard. De nettowinst liep op naar € 4,5 miljoen. Dat was € 0,3 miljoen in 2019. Door verkoop van onroerend goed slaagde de afzetorganisatie erin de schuld te verminderen en zo de financiële positie te versterken.

Algemeen directeur The Greenery Steven Martina en Coforta-voorzitter Gerard Pronk tijdens de digitale ALV. Daar is een animatiefilm getoond over de 25-jarige geschiedenis van The Greenery/Coforta. - Foto: The Greenery

Algemeen directeur The Greenery Steven Martina en Coforta-voorzitter Gerard Pronk tijdens de digitale ALV. Daar is een animatiefilm getoond over de 25-jarige geschiedenis van The Greenery/Coforta. – Foto: The Greenery

Retail en telers beter bedienen

Volgens voorzitter Gerard Pronk is coöperatie Coforta met The Greenery op de goede weg. Hij noemt moderniseren van de keten, duurzaam telen, de inzet van data, doorlopende innovatie, alles leidend tot betere producten en diensten. De structuur van de afzetorganisatie veranderde in 2020. Pronk: ”De opsplitsing van het werkbedrijf in drie afdelingen werpt vruchten af. Het bleek jaren moeilijk om de retail goed te bedienen en tegelijk de belangen van telers optimaal te blijven dienen. Dat is verbeterd. De leden zien nu veel beter hoe contracten zijn opgebouwd. De retailafdeling probeert met telers een match te vinden in prijs en volume. Er is meer helderheid en verantwoordelijkheid ontstaan.”

Nieuwe leden groenteteelt

Ook het toetreden van ‘interessante’ nieuwe leden is voor Pronk een bevestiging. Het gaat om vier nieuwe groentetelers, waarvan 3 vruchtgroentetelers. Eén daarvan is Greenco, zo werd al eerder bekend.

Nu de verkoop aan retail op afstand van de telers gezet is, is dan een drempel weggenomen om weer Europese subsidie uit de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) aan te vragen? Pronk: “Dat zou zo maar kunnen, maar het is te vroeg om daar iets over te zeggen. Dat moet uit telers zelf komen. Dat kan niet uit het bedrijf komen.”

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin