Doorgaan naar artikel

Telers Tolpoort gaan zelf klanten beleveren

Verpakkings- en distributiecentrum Tolpoort is nu het thuisdomein van Tolpoort Vegetables. - Foto: Lex Salverda

Verpakkings- en distributiecentrum Tolpoort is nu het thuisdomein van Tolpoort Vegetables. - Foto: Lex Salverda

Zeventien telers van vollegrondsgroente van Coforta stappen over naar nieuwe coöperatie Tolpoort Vegetables.

De oprichting van Tolpoort Vegetables betekent niet een fusie tussen de verenigingen Quality Growers en West-Fresh. Wel komen de telers uit Quality Growers en West-Fresh bij elkaar in Tolpoort Vegetables. Quality Growers en West-Fresh zijn eigenaar van het distributie- en pakcentrum Tolpoort BV in Hoogkarspel. Die verenigingen blijven bestaan. In de eigendomsverhouding in Tolpoort hoeft dan ook geen verandering te komen.

Directeur van Tolpoort Vegetables is Gian Russchen. Gerard Korse is aanspreekpunt voor de telers. Zes nieuwe witloftelers haken aan uit de Noordoospolder en het Zuiden. Ook zij stappen daarmee over van Coforta. Dat kan per 1 januari, het eerstvolgende overstapmoment voor coöperaties. Coforta kan de overstap niet bevestigen. De bedrijven zijn nu nog lid en blijven dat tot 2022.

Gesprekken met supermarkten

Met bloemkool en witlof wordt Tolpoort Vegetables marktleider van Nederland. In totaal vertegenwoordigen telers 2.000 hectare in Nederland en Spanje. Volgens Korse ligt de doelstelling in het beleveren van Nederlandse supermarkten en daarnaast belevering van de vrije markt. Komende weken moeten vaste leveringscontracten met Nederlandse supermarkten worden gesloten. Korse: “Met een aantal lopen nu gesprekken. Die worden naar verwachting binnenkort afgerond.”

Online is een verkopers-vacature geplaatst voor deze ‘jonge organisatie’. Daarin staat dat Tolpoort Vegetables zich richt op de verkoop van bloemkool, broccoli en witlof. “Kernwaarden zijn efficiëntie en transparantie.” Voor distributie- en verpakkingswerkzaamheden is er een nauwe samenwerking met Tolpoort bv.

Niet terugkijken Coforta-tijd

Over het verschil van inzicht tussen The Greenery en de telers wil Korse niet veel vertellen. “Voor The Greenery is het misschien minder leuk, maar telers maken hun eigen keuze. Tolpoort is een dienstverlenend bedrijf. Als The Greenery zich meldt, voeren we dat uit.” Quality Growers Holland beschikt er over zes verpakkingslijnen voor flowpack en twee volautomatische sorteerlijnen plus een rekfoliemachine voor het inpakken van witlof of bloemkool/broccoli opschalen. Vanaf januari draagt de groente die voor supermarkten daar wordt verpakt niet langer het logo van The Greenery. Wel blijft The Greenery-dochter Wagenaar kantoorruimte huren in Tolpoort.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin