Doorgaan naar artikel

Spruitkoolprijzen maken zwaar seizoen goed

De plukomstandigheden zijn zwaar en de producties liggen gemiddeld genomen een derde lager dan gebruikelijk. De goede prijsvorming van de spruiten maakt echter veel, zo niet alles, goed.

Tijdens de huidige vorst ligt het spruiten plukken bij de meeste telers stil. Flink op voorraad plukken is ook niet aan de orde geweest, omdat de kwaliteit van de huidige spruiten een iets langere bewaring al niet toelaten. Dat heeft alles te maken met de vele neerslag die er in de afgelopen maanden gevallen is. Daarbij stonden planten zelfs in het water en dat komt ook de kwaliteit van de spruiten niet ten goede. Verder leidt het tot lastig plukken en extra werk, omdat de stammen deels scheef hangen of op de grond liggen.

Een derde minder productie

Gemiddeld genomen ligt de productie dit seizoen een derde lager dan gebruikelijk. Dat komt vooral omdat het aandeel B-spruiten sterkt achter blijft. Het gevolg daarvan is wel dat de prijsvorming eigenlijk heel het seizoen al op een mooi niveau zit. Een teler spreekt momenteel van handelsprijzen tussen de € 1 en € 1,10 per kilo voor de A-spruiten en tussen € 1,10 en € 1,20 voor de B-spruiten. Met nog zo’n anderhalve maand te gaan, zal dat prijsniveau wel goed blijven, want dat er nog productie bijgroeit in de loop van de komende tijd is uitgesloten. De gewassen zijn immers veel te houtig daarvoor.

Prijstrend B-sortering

Op ZON fruit & vegetables worden in verhouding weinig spruiten verhandeld, maar de prijstrend komt wel overeen met de algemene prijstrends in de markt. Bij ZON lag de prijs voor de B-sortering van half oktober tot half december tussen € 0,72 en € 1,14 per kilo in een voorzichtig stijgende trend. In de week voor Kerstmis ging de prijs omhoog tot de piek van € 1,63. Na de kerst zakte de prijs, maar in de eerste week van het nieuwe jaar liep die weer op van € 1,04 naar € 1,15. Deze week zit de prijs rond € 1,15.

Prijstrend A-sortering

De fijnere A-sortering liet tussen begin oktober en half december een meer schommelend prijsbeeld zien met prijzen tussen € 0,56 en € 1,23 per kilo. In de week voor kerst liep de prijs op van € 0,96 op 14 december naar € 1,61 op 20 december. Op 29 december werd € 0,94 betaald, op 3 januari € 1,08. Deze week stijgt de prijs voorzichtig door naar € 1,20.

Financieel goed seizoen

Met nog de staart van het seizoen te gaan, kijken telers nu al terug op een bewerkelijk, maar door de prijsvorming zeker financieel gezien wel een goed seizoen. Ook voor de staart van het seizoen zijn de vooruitzichten in die zin gunstig.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin