Doorgaan naar artikel

Spruitjeslunch met Michelinsterren

De pers trok massaal uit voor de opmerkelijke spruitjeslunch met Michelinsterren bij de gebroeders Herbert in Zeewolde. - foto: Koos Groenewold premium

De pers trok massaal uit voor de opmerkelijke spruitjeslunch met Michelinsterren bij de gebroeders Herbert in Zeewolde. - foto: Koos Groenewold

Met het spruitje kun je culinair alle kanten op. Dat bewees chef kok Michel van der Kroft van het Harderwijker sterrenrestaurant ‘t Nonnetje’ vandaag tijdens de Boerenspruitjeslunch op het Vollegrondstelersbedrijf van de gebroeders Jan en Ronald Herbert in Zeewolde.

Het spruitje is volgens zowel de topkok als de spruitjestelers, die hun spruitkool rechtstreeks levert aan ’t Nonnetje, een ondergewaardeerd kooltje dat wel eens in het zonnetje gezet mag worden. Daarom besloten ze een culinair evenement te organiseren op het akkerland van de Herberts in Zeewolde.

Genodigden werden eerst op een boerenkar het land in gereden om de akker letterlijk met voeten te treden. Veredelaar Syngenta legde er uit welke verschillende rassen er zijn en de eigenschappen die ze bezitten. Teeltbegeleider Agrifirm legde uit hoe hij de gewassen beschermt, want 10 maanden teelt op het veld met een grote variatie in temperatuur en vochtigheid levert best kritische momenten op in het groeiproces. En Jan Herbert demonstreerde aan het verzameld journaille en de andere gasten in welk hoog tempo hij de spuitjes met de hand kan oogsten, zoals ooit te doen gebruikelijk was.

Delicate hapjes in het veld

Onderwijl serveerde het team van het Nonnetje in het veld delicate hapjes: tarteletjes met spruit, witlof met spruitsalade en gevulde spruit met jalapenopeper. Bij ieder hapje was het spruitje heel zichtbaar, iedere smaak was echter enorm verschillend. Op de achtergrond de groene dijk, de windmolens en de wolkenpartijen. Nederlandser kon haast niet.

Gin-tonic met gember en spruit

Eenmaal binnen barste het culinaire feest helemaal los, en bij alles gold: gemaakt van spruit. Gin-tonic met gember en spruit, spruitsalieboter met brood, ravioli van spruit met Portugese schapenkaas afgemaakt met versgeraspte paarse spruit, en als klapper het hoofdgerecht: aan de stam gebraden spruiten die aan tafel van de stronk wordt geknipt. In restaurant ’t Nonnetje staat dit gerecht al enige tijd op de kaart. Nu de rest van Nederland nog.

Sterrenrestaurant bewijst: spruit biedt enorme culinaire kansen

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin