Doorgaan naar artikel

‘Spruitensorteerder doet werk van vier medewerkers’

Foto: Denis Wisse

Foto: Denis Wisse

Bij Chris en Huib Bos in Zevenhuizen loopt alles op rolletjes. “We zitten mooi op plukschema, de sortering en kwaliteit zijn goed en de productie zit op een gemiddeld niveau van zo’n 25 ton per hectare. Alleen de prijs zou wel wat hoger mogen zijn, want die is met zo’n 45 cent per kilo echt te laag.”

Voordat de prijzen tegen Kerstmis weer aantrokken, zat er even een dip in de prijsvorming van spruitkool. “Klopt, dat had vermoedelijk vooral te maken met de hoeveelheid bloemkool die toen nog op de markt was. Dat zit de afzet van spruitkool dan in de weg. Gelukkig was het van korte duur.”

Voor de komende periode is het koffiedikkijken. “De vragen voor de komende periode zijn altijd hoeveel spruiten nemen ze nog af, hoe lang gaan bijvoorbeeld supermarkten ermee door en hoe zit het met de aanvoer van andere groenten uit Italië en Spanje. Wat dat laatste betreft, lijkt het niet ongunstig voor ons, als ik deze week de weerberichten uit Spanje voorbij zie komen”, aldus Bos op 7 januari.

Fijnere rassen

Onder het huidige weertype gedijt de spruitkool van Bos prima. “Het is de laatste tijd best koel weer, dat doet de spruiten goed. Eigenlijk hebben we qua kwaliteit over heel het seizoen nog geen klagen gehad. In begin waren de spruiten aan de fijne kant, maar dat heeft zich geleidelijk hersteld.

We zijn nu overgeschakeld naar de wat fijnere rassen, maar we kunnen kiezen welk ras we plukken naar gelang de wensen van de afnemer. We hebben Tamus, Platinus, Clodius en Martinus staan. Die laatste plukken we als de spruiten wat grover moeten zijn. Bij de wat fijnere sortering zitten we nu in de Tamus.” Eind december zat hij nog in de grovere Steadia, maar dat ras is inmiddels afgeplukt. Bos verwacht tot half februari aan het plukken te zijn. “Soms loopt dat nog wat uit tot eind februari, maar ik denk dat we er dit jaar rond half februari wel doorheen zijn.”

Ligt Leaf Spot

Het Light Leaf Spot dat Bos half oktober in zeer beperkte mate vaststelde, bleef beperkt tot een pleksgewijze aantasting in het ras Sofia. “In Steadia zag je het nog een heel klein beetje, maar dat mocht echt geen naam hebben. In de rassen daarna zit het helemaal niet.”

Optische sorteerder

Over zijn optische sorteerder van Tumoba blijft Bos enthousiast. “Hij werkt echt helemaal naar wens en doet het werk van vier mensen die er eerst stonden om uit te rapen. Bovendien werkt de sorteerder veel nauwkeuriger, want zelfs bij het minste plekje worden de spruiten uitgesorteerd.”

Dronken weglopen

Op de suggestie dat het ook ‘doorgedraaide’ medewerkers aan de sorteerlijn voorkomt, reageert Bos: “Dat valt wel mee hoor, je went er aan als je dagelijks aan het sorteren bent. En het zijn meestal maar een paar uur, op tijd onderbroken door een pauze. Maar het klopt wel dat als je het niet gewend bent, je na een kwartiertje toekijken al wegloopt alsof je dronken bent …”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin