Doorgaan naar artikel

Spruitenprijzen tijdelijk in een dipje

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

De prijzen voor de B-sortering van spruiten in de vrije handel zit momenteel rond 60 à 65 cent per kilo. Voor de A-sortering wordt 50 tot 55 cent betaald. De verwachting is dat de prijzen op de iets langere termijn weer wat zullen aantrekken.

Begin oktober werd gesproken van prijzen tussen 70 en 75 cent per kilo voor de B-sortering, sinds vorige week is dat circa 10 cent lager. Een marktkenner verklaart dat door een wat groter aanbod als gevolg van de goede producties op het veld.

Daarnaast is er volop aanbod van andere groenten en met name van bloemkool is het aanbod weer gestegen en dat tegen voor de handel schappelijke prijzen. Dat doet de vraag naar spruitkool al en met al geen goed. Een andere insider vult aan dat vanwege feestdagen de exportvraag in Duitsland en Frankrijk deze week ook minder is.

Op de korte termijn is de verwachting dat zolang er voldoende aanbod van andere groenten is, de prijsvorming voor spruiten moeizaam zal blijven gaan. Op de wat langere termijn zal er eerder een tekort dan een overschot aan groenten zijn en dat zou dan de prijsvorming voor spruiten in positieve zin kunnen beïnvloeden.

Kwaliteit weer beter

Het wat vochtige en aanhoudend zachte weer deed de kwaliteit van de spruiten vorige week geen goed. Dat uitte zich in wat meer smet op de spruiten en een snellere verkleuring. Inmiddels gaan de temperaturen eindelijk wat omlaag en dat komt de kwaliteit en de houdbaarheid van de spruiten ten goede.

Spruiten in de supermarkt

Bij Dirk kosten spruiten volgens supermarktscanner.nl deze week € 1,98 per kilo en bij Dekamarkt één cent meer. Plus, Albert Heijn, Hoogvliet en Jan Linders rekenen € 2,58. Bij de Jumbo kosten kleine spruiten in een verpakking van 400 gram omgerekend € 2,75 per kilo. Bij Albert Heijn en Plus kosten verpakte spruiten € 2,78 per kilo.

Verwachting: prijsherstel.

Beheer
WP Admin