Doorgaan naar artikel

Spruitenprijs herstelt licht

De markt voor spruitkool lijkt zich in week 3 weer licht te herstellen na een flinke prijsval in week 2 als gevolg van de onderbroken aanvoer vanuit het gebied rond Moerdijk.

Inmiddels is de spruitenoogst weer hervat. Op moment van schrijven was nog niet duidelijk welk effect dat heeft op de prijzen. Het tekent de onzekerheid in de markt die onstaan is na de brand in Moerdijk, waarna het gebied in de directe omgeving hermetisch werd afgesloten en spruitentelers noodgedwongen hun oogst moesten staken. Zelfs de spruitentelers buiten het gebied hebben last gehad van het negatieve sentiment dat onstond direct na het gebeuren.

Onzekerheid
In week 2 waren teelt en handel voorzichtig met het geven van prijscijfers. Dat had vooral ook te maken met de onzekerheid over de mogelijke afzet en het onduidelijke prijsbeeld dat hierdoor werd gecreëerd. Geschat wordt dat telers gemiddeld in het begin van week 2 circa 35 cent voor een kilo grove en 25 cent voor een kilo fijne spruiten kregen uitbetaald. Later die week worden prijzen van 70 cent per kilo genoemd bij ZON fruit & vegetables. Het is onduidelijk of die ook daadwerkelijk zijn uitbetaald.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin