Doorgaan naar artikel

Spruitenmarkt ondoorzichtig

De markt voor spruitkool is ondoorzichtig nu de verhalen over misgelopen opbrengsten door de brand in Moerdijk sterk uiteenlopen. Niet iedereen heeft slecht geboerd.

Spruitentelers zijn verdeeld over de huidige marktsituatie. Dat heeft niet zozeer te maken met de opbrengstprijzen. Die schommelen in week 7 voor alle telers tussen de 45 en 50 cent voor de b-sortering en 20 tot 35 cent voor een kilo a’tjes. Maar de afzetsituatie is voor veel spruitentelers nog allerminst optimaal. Met name in de directe regio van Moerdijk blijkt de terughoudendheid van afnemers nog steeds groot. Dat betekent voor sommige telers dat zij niet of onvoldoende product af kunnen zetten.

Opvallend genoeg kan het 20 kilometer buiten het gebied zomaar anders zijn. Daar spreken sommige telers zelfs van een blijvende en goede vraag in de hele maand januari. Die extra vraag zou zijn veroorzaakt door het uitvallen van product uit de regio rondom Moerdijk, waar 35 getroffen telers tussen de zeven en veertien dagen niet hebben kunnen oogsten, met alle gevolgen van dien. De oogstschade varieert, afhankelijk van de areaalgrootte en duur van sluiting van het gebied. 

Imagoschade

Maar het blijkt niet zozeer productschade, als wel imagoschade te zijn die voor de grootste kostenpost heeft gezorgd. Volgens spruitenteler Leo Kleijwegt ligt de werkelijke schade voor alle Nederlandse spruitentelers tussen de 2.000 en 3.000 euro per hectare. Hij gaat daarbij uit van het verlies van marktwaarde, door de negatieve uitwerking van berichtgeving rondom spruitkool na de brand in Moerdijk. Veel telers konden na de brand hun spruiten aan de straatstenen niet meer kwijt, terwijl de markt in de eerste week van januari goed op stoom was, met uitstekende uitbetaalprijzen. Ondernemersrisico, weet Kleijwegt uit ervaring, maar hij baalt er wel van.

Als spruitkool niet zo nadrukkelijk in de belangstelling had gestaan, had de schade wellicht beperkt kunnen blijven. Veel supermarkten zijn vroeger gestopt met het aanbieden van spruiten, zoals de Duitse discounters Lidl en Aldi. De spruitenmarkt nadert de fase waarin supermarkten sowieso hun programma’s afronden en dus zijn telers de laatste weken van het spruitenseizoen aangewezen op de daghandel.

Teler Gert Klapwijk denkt dat het krap aan wordt. “Aan het einde van het seizoen hebben we toch vaak te maken met kwaliteitsproblemen. Je hebt meer raapwerk. Het is te
hopen dat de prijs niet verder wegzakt.” Hij heeft nog een week of twee werk en hoopt dat de markt nog aantrekt. Al heeft hij naar eigen zeggen geen slecht seizoen achter de rug.

Voor Kleijwegt en andere telers uit de directe omgeving van Moerdijk is het andere koek. Het is afwachten of er een goede compensatie voor de schade komt. Of het voldoende zal zijn om de kosten te dekken, is nog maar zeer de vraag.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin