Doorgaan naar artikel

Spruiten

‘We hebben echt enorm moeten bijstrooien’

Huib en Chris bos in Ziekenhuizen startten half augustus met de pluk van de eerste spruiten. Dat was zo’n twee weken vroeger dan normaal, vooral als gevolg van het fraaie voorjaarsweer. “De temperatuursom was natuurlijk al vroeg in het seizoen vrij hoog”, aldus Chris Bos. “Ze zijn meteen goed weggegroeid. Tijdens die omslag naar natter weer rond 10-15 juli stonden de gewassen er prima bij”.

Kletskopjes en zomerbok
De kwaliteit van de spruiten beoordeelt hij momenteel als redelijk. “Door de vroege zetting en het natte weer zit er gauw een kletskopje in en in een ras als Davlin kom je wel wat zomerbok tegen. Met dat ras zijn we half augustus gestart, gevolgd door Abacus. We hebben nu nog een hoekje Davlin staan: de bovenste spruiten zijn prima, alleen de onderste 10 vallen niet altijd mee. Die stammen snijden we wat hoger af.”

70 kilo extra wel nodig
De neerslag heeft ook een flinke deuk geslagen in de bemestingsruimte voor stikstof. “Een paar hoeken zijn verzopen, op diverse andere stukken zijn ze geheel of deel van de wortel af. Die situatie én vanwege het stikstofverlies door alle neerslag, hebben we enorm moeten bijstrooien om het stikstofverlies door al die regen enigszins te compenseren. Ze zijn nu bezig om de gebruiksnorm voor stikstof met 70 kilo per hectare op te rekken, dat is echt wel nodig. In een maand hebben we meer dan 100 kilo zuivere stikstof moeten strooien, dat is te veel om dat nog in te passen in de normale gebruiksruimte. De productie aan spruiten is gelukkig wel goed, de planten hebben die bijbemestingen wel goed opgepakt.”

Ziekten en plagen
Slakken vormen momenteel nog geen probleem, maar Bos is er niet zeker van of dat zo blijft. “Er zal best wel een hoekje zijn waar ze inzitten. Niet zo vreemd, als je nagaat dat de korrels door de regen al vaak na een paar dagen weg waren. Schimmels geven geen problemen, wel hebben we iets meer koolvlieg dan we gewend zijn. Door de nattigheid is de bestrijdingsfrequentie wat gezakt, plus dat je merkt dat dimethoaat en Nomolt weggevallen zijn.”

Spruiten schieten
Op de plukker zit een sorteerautomaat, die er de verkeerde spruiten uitschiet. Het apparaat is er vorige winter opgezet, na de brand bij Chemie-Pack. De plukker stond toen toch stil… Dit seizoen wordt er voor het eerst voluit mee gedraaid. “Dat werkt fantastisch. Een hele of halve rotte spruit schiet het apparaat er met gemak uit. Vorige week hadden ze de camera die op de sorteerder zit, niet goed schoon gemaakt. Dat merk je meteen op de sorteerder thuis, omdat er toen spruiten meekwamen die anders gegarandeerd op het veld waren gebleven. We zijn er erg blij mee.”
De trammelant na de brand in moerdijk is voor de broers voltooid verleden tijd. De schade is toen getaxeerd, en is vergoed. Dat is voorbij.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Chris Bos

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin