Doorgaan naar artikel

Spruiten

Image premium

“Na het weekend zijn de percelen even ‘op'”.

Ik ben nog niet klaar met planten, geeft Gilles Klompe in Dreischor aan. “We hebben meer late dan vroege spruitenrassen”, de laatste planten gaan er bij ons begin juni in.” Bovendien speelt de droogte parten, want beregenen is er bij Klompe niet bij. Hij startte rond 12 april met planten, met vroege Abacus voor de pluk vanaf half september, gevolgd door Octia, nogmaals Abacus, Cyrus en Staedia
“Daarna volgt het ras Gustus voor de pluk in december, die ga ik in juni planten, op een perceel waarover  we relatief laat de beschikking kregen. Abacus had misschien ook gekund, maar dat durf ik niet goed aan. Aurelius was ook een alternatief, maar daar was geen zaad meer van. Na Abacus volgen Titus en Genius,  Clodius, Batavus en wat Esperal. ”Genius kunnen we goed telen en daar hebben we dan ook een flink areaal van. Het ras heeft de naam een juffertje te zijn, maar op groeikrachtige grond maakt hij nog lange tijd lengte. en bovendien houd je met later planten relatief lang een jeugdig gewas. Laat in januari plukken we van Genius veel kilo’s met veel B’s.

Beregenen
Klompe kan vanwege het ontbreken van goed water niet beregenen, dat gaat onderhand parten spelen. “We hebben de planning al wat gewijzigd”, gaf hij midden vorige week aan. Tot het komende weekend kan ik nog doorgaan met planten, daarna moeten we verkassen naar  percelen die te droog zijn. Daar durf ik onder de huidige omstandigheden niet aan de gang te gaan. Die grond is in het voorjaar geploegd, of laat in de winter, daarin kun je niet diep genoeg poten om tot op de vochtige ondergrond te komen. Wat tot nu toe is geplant, groeit wel, maar niet zo gek hard.”

Geen succes
Ik heb ooit een keer beregeningswater van elders laten aanvoeren, maar dat was geen succes. Het kostte veel moeite, en bracht veel kosten met zich mee. Die eerste watergift bleek bovendien ontoereikend. Zes dagen nadien wilde ik weer beregenen, toen stond de haspel  bij een andere teler te draaien. Dat was dus geen succes.” Vorige week had hij zijn hoop gevestigd op een weersvoorspelling van ‘Buienrader’ met 58 procent kans op 15 millimeter neerslag op Schouwen-Duiveland. En anders is er nog geen man overboord. In het verleden is het –omdat het lang te nat was- ook wel eens eind mei geworden voordat alles geplant was. “Dat is uiteindelijk ook weer goed gekomen. Natuurlijk willen we ons werk afmaken, maar het heeft uiteindelijk weinig zin je druk te maken over  zoiets als het weer, waar je toch niets aan veranderen kunt.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin