Doorgaan naar artikel

Spruiten

‘We wachten op het schadeformulier’

Huib en Chris Bos in Zevenhuizen zijn klaar met seizoen 2010/2011; vorige week dinsdag gingen hun laatste spruiten over de sorteerder. Het ras was Batavus, “nog van een ‘leuke’ kwaliteit, maar wel met een enkel roosje erin. Misschien een rassenkwestie, maar het gewas heeft ook wat stressig gestaan”, aldus Chris Bos.

Gevolgen brand Moerdijk
Enkele weken geleden vertelde hij in Groenten&Fruit Actueel over de gevolgen van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Hun bedrijf ligt in wat wordt aangeduid als het effectgebied tussen 10 en 60 kilometer van de rampplek, ofwel in de regio van waaruit gedurende enkele weken de handel in spruiten op slot zat. Het draaide erop uit dat 30 ton geoogste spruiten weggegooid moesten worden en het gewas op twee percelen kon worden gefreesd. “Alles is getaxeerd door een geaccrediteerd bureau, en de schade is gemeld bij LTO-Noord, maar we zitten nog met de vraag hoe nu verder. Ik neem aan dat dat duidelijker wordt, wanneer we het formulier voor de schadeafhandeling ontvangen. Ik heb al wel begrepen dat de spelregels behoorlijk ingewikkeld zijn, maar dat het PT desgevraagd bijspringt om de afwikkeling te begeleiden.”
Of het door staatsecretaris Bleker gereserveerde bedrag van 1,1 miljoen euro voldoende is, is nog maar de vraag. “Het lijkt me aan de zuinige kant. Er zijn er die hebben een paar duizend euro schade, maar er zijn er ook die voor een ton de boot zijn ingegaan, denk ik.”
De prijsvorming is na de brand niet meer hersteld. “De B’s zijn 60 cent geweest, maar dat was van tijdelijke aard, de A’s waren twee weken geleden nog amper weg te geven, daar zijn nog nauwelijks klanten voor. Nog een gelukje dat de omzet tot het moment van de brand behoorlijk was.”

Onderhoudswerkzaamheden
De ene broer was vorige week bezig met het schoonmaken van de sorteerunit in de schuur, de andere nam de plukker onder handen. Deze oogstmachine is uitgerust met een voorsorteerder, waarmee machinefabrikant Tumoba het afgelopen seizoen op de markt kwam. “Die is goed bevallen, ondanks enkele aanloopproblemen. We waren in een ras bezig, toen deed hij het super, in een volgend ras was het minder. Daarmee moet je leren omgaan. En het systeem zal er best eens een keer een goede spruit uitgooien, maar daar staat tegenover dat je minder uitzoekwerk in de loods hebt. De unit heeft een keer uitgestaan, dat merk je meteen.”

Rassenlijstje compleet
Het rassenlijstje is voor het komend seizoen wat veranderd. Zo blijft het areaal Cyrus beperkt “tot een enkel hoekje voor rond Kerst”. De weken ervoor zijn ingevuld met rassen als Gustus en Irene. Camus is vervangen door Staedia, en voor januari en februari is de keus gevallen op Albarus. “Daar hebben we een aardige oppervlakte van, in plaats van Clodius. Dit seizoen hadden we één hectare Albarus, dat is goed bevallen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin