Doorgaan naar artikel

Spruiten

Image premium

‘Wij zitten niet onder de rook van Moerdijk’

Bij Jan de Snaijer in Vierpolders staat nog 1 hectare spruiten, goed voor zo’n 3 dagen werk. “We hebben er anderhalve week uitgelegen, vanwege de gevolgen van de brand in Moerdijk. Maar na Nieuwjaar hebben wij nooit nog veel spruiten staan, want dan wordt de markt onbetrouwbaar omdat de supermarkten afhaken.” Het plukken verliep in november en december goed, ondanks de winterse omstandigheden. “We moesten soms de momenten uitzoeken om te oogsten, maar we zijn toch goed aan de gang kunnen blijven.”

Prijzen onder druk
Directe gevolgen van de brand in Moerdijk ondervond De Snaijer niet. “Wij zitten hier totaal niet onder de rook van Moerdijk. Gelukkig maar… Wel merk je dat de prijzen onder druk staan. Het liep in november en december heel mooi met tussen 20 en 50 cent per kilo in november en tussen 50 en 90 cent in december. Dat hebben we in lange tijd niet meer gehad. Daar krijg je een goed gevoel van, maar door de brand zitten we nu op een niveau van 30 cent.” De oogst ten tijde van de brand werd apart gezet, maar kwam vervolgens niet verder dan een stortplaats. “Gelukkig was dat geen grote partij.” Het ras dat er nog staat is Albarus.

Slecht weer in Engeland
Vanaf twee weken voor kerstmis kwam de vraag vooral uit Engeland. “Toen liepen de prijzen echt op. In Engeland was toen sprake van heel slecht weer, waardoor er niet of nauwelijks te oogsten viel. Ondanks de vorst konden wij dat hier toen wel. Daar hebben we mooi van kunnen profiteren.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin