Doorgaan naar artikel

Spruiten

Image premium

‘Je zou verwachten dat er onderhand wat regen uitkomt’

Chris Bos in Zevenhuizen was vorige week woensdagavond niet te bereiken op zijn mobiele telefoon. “Ik was aan het beregenen, ik heb je telefoontje gemist ”, meldt hij de volgende ochtend.

Geen regen van betekenis
“We zijn constant aan het beregenen, dat is nu niet zo bijzonder.” Waarmee Bos duidelijk maakt dat de regenbuien die de dagen ervoor her en der vielen, het gebied boven Rotterdam in ieder geval niet overal bereikt hadden. “Gisteren is hier 6 millimeter gevallen, de dagen ervoor 4 millimeter, het stelt allemaal niet zo heel veel voor. We zijn zowat het klokje rond aan de gang met 2 haspels; op het eigen bedrijf en ook nog wat in loonwerk. Momenteel hangt er hier weer een dik wolkendek. Je zou verwachten dat daar onderhand wat meer neerslag uit moet komen…

Onkruid goed bestreden
De spruiten die hij met zijn broer Huib teelt, lijden er niet onder. “Ze groeien best, dat wel. We waren op 5 mei rond met planten, toen is meteen beregend, en drie weken nadien nogmaals. De vroegste rassen zijn toen tegelijk bijbemest.” Ook de onkruidbestrijding met Butisan S + Centium een paar dagen na het planten was door die vochtaanvoer geen probleem. “Dat werkte eigenlijk super op die manier.” Wel was hier en daar een koolvliegje te zien, hoewel het zaad was gecoat en er behandeld was met Tracer. “Dat is verder van geen belang, maar het viel wel op.”

Geld nog niet overgemaakt
Het bedrijf van Bos lag na de brand in januari bij Chemie-Pack in Moerdijk in wat zo mooi werd aangeduid als het effectgebied tussen 10 en 60 kilometer van de rampplek. Dat leidde ertoe dat er enkele weken geen spruiten konden worden afgezet. “We hebben wat formulieren voor de schadeafwikkeling moet invullen. Daarmee gaf je ook aan op eigen houtje geen claims meer neer te leggen bij Chemie-Pack. Die papieren zij opgestuurd naar het PT, zij hebben ook het taxatierapport bekeken. Het schadebedrag is toegekend. Het ministerie moet het geld alleen nog overmaken naar het PT, zij zijn ook de uitkerende instantie. Daar heb ik over gebeld, want ik wil wél op de hoogte blijven.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Delen

Image
Chris Bos

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin