Spruiten

12-08-2011 | |
Klompe
Spruiten

‘We hebben 3 tot 4 hectare verspeeld’

De spruitkoolgewassen van Gilles Klompe in Dreischor hebben last van wateroverlast. “Het is een beetje gek, eerst hebben we er door de droogte alles aan moeten doen om ze aan de groei te krijgen en te houden en nu is het juist een overvloed aan water die ons parten speelt. Door de nattigheid hebben we 3 tot 4 hectare verspeeld, maar omdat we ons plantschema hebben gewijzigd vanwege de droogte gaat het op dat perceel om meerdere rassen. We hebben dus wel steeds alle rassen geplant. Daarom is het ook niet zo dat we straks met een gat in onze oogst komen te zitten; we oogsten in een bepaalde periode over de hele linie wel wat minder.” In Dreischor kwam op een gegeven moment 115 millimeter in 36 uur naar beneden.

Gebruiksnormen toereikend?
Op woensdag 10 augustus was Klompe druk met het bijbemesten van zijn percelen. “Dat vraagt nu alle aandacht en is belangrijker dan de gewasbescherming. We kunnen met de trekker ‘krap an’ over het land, maar het lukt.” Door de omstandigheden vragen de gewassen meer bemesting dan gebruikelijk. “Er is het nodige uitgespoeld en ook gedenitrificeerd door de zuurstofarme omstandigheden door de hoeveelheid neerslag.” Klompe vraagt zich nog even niet af of hij daarmee qua bemestingsnormen uitkomt. “Puur gekeken naar de spruiten denk ik niet, maar over het hele bedrijf bekeken denk ik wel. Precies heb ik het nog niet uitgerekend, maar het gewas heeft het op dit moment gewoon nodig, dus dan strooi ik.” De bijbemesting bestaat uit 150 kilo KAS per hectare op de ‘droge’ percelen en 200 kilo op de natte. “Ik strooi het niet ineens, maar vaker in kleine porties. Dan is het risico kleiner dat het uitspoelt.”

Toppen start in week 33
Op gebied van schimmels en insecten is het rustig. “We hebben wel netjes gespoten en dat zou aan het einde van de week weer moeten, maar de bemesting vind ik op dit moment toch belangrijker. Alles is ook netjes schoon, ondanks dat je af en toe een koolmotje of koolvlieg signaleert. Nee, van schimmels is eigenlijk nog geen sprake.”
Klompe dacht in begin van week 33 te beginnen met toppen. “Abacus is het eerste aan de beurt, vervolgens komen volgens een wekelijkse planning de overige rassen aan de beurt.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Meer over


Beheer