Doorgaan naar artikel

Spruiten

‘We hebben weinig ervaring met chemische onkruidbestrijding’

Job en Ad van der Burg in Stompetoren startten rond 15 april met het planten van spruitkool. Dat begon met Davlin, gevolgd door Abacus, Gustus en Staedia. Dit laatstgenoemde ras is nu de beurt vertelde Job op 3 mei, met een wat grotere oppervlakte dan vorige jaren. “We zitten op wat zwaardere klei, dan bevalt Staedia prima, het ras groeit relatief makkelijk weg.” De laatste rassen worden in week 19 afgeleverd. Daarmee is het plantwerk afgerond, tot midden week 18 ieder geval nauwelijks gehinderd door neerslag. “Afgelopen weekend is er 12 millimeter gevallen, toen hield het even op. Verder zitten we hier tot nu toe continu aan de goede kant van de buien.”

Planten met een Tex
Het planten gaat met een Tex. De machine is inmiddels zo’n 20 jaar oud, schat van der Burg. “Veel collega’s in het zuidwesten hebben hun Tex indertijd al weer vrij snel van de hand gedaan, wij hebben er nog geen reden voor gevonden dat ook te doen. We zijn er nog steeds tevreden over, het apparaat werkt nog steeds naar behoren.”

Slakkenweer
Het huidige weer is blijkbaar gunstig voor slakken. “We horen links en rechts dat er veel zijn, en zelf zien we ze ook. We zijn begonnen met slakkenkorrels strooien, dat gaat met een granulaatstrooier op de schoffelmachine, nu met Caragoal. In het najaar hebben we voor het eerst Sluxx gebruikt, dat beviel toen wel, en het mag ook na 1 september nog gebruikt worden. Er wordt gezegd dat Sluxx het beter doet in het najaar bij lagere temperaturen. Caragoal zou wat gunstiger zijn bij warm weer, en het is in vergelijking met Sluxx wat goedkoper.”

Alles mechanisch
Spruiten schoffelen zit Ad en Job van der Burg bij wijze van spreken in het bloed. “We zitten hoofdzakelijk op eigen land, dat kunnen we goed schoon houden. We hebben tot nu toe nog nergens gespoten, we proberen alles mechanisch te doen. Dat  betekent wel dat als de omstandigheden goed zijn om te rijden, je dat ook moet doen. De trekker staat dan ook altijd klaar. Die schoffelmachine heeft er inmiddels ook een best aantal jaren opzitten, maar ook die voldoet nog prima. De eerste keer werken we zonder aanaarders, de daarop volgende twee keer aarden we wel aan.
Onze aanpak maakt dat we ook niet zo veel ervaring met chemische onkruidbestrijding hebben. We zitten deze week toevallig op een huurperceel. Dat ligt al even plantklaar, daar zien we het zaadonkruid nu – met het huidige warmere weer – vrij snel doorheen komen. Dat kan niet wachten totdat we kunnen beginnen met schoffelen. Na het planten willen we daar spruiten. Dat wordt met Lentagran zeker?”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin