Doorgaan naar artikel

Spruiten

Image premium

‘Vanaf vandaag in het ras Steadia, dat is laat’

De neerslag van de voorbije weken speelt geen parten, stelt Peter Vijverberg in Ouwerkerk vast. Op Schouwen-Duiveland heeft het ook best geregend, maar niet in exorbitante hoeveelheden. De kwaliteit van de spruiten is in ieder geval nog best goed, daarbij verwijzend naar het ras waarin hij op donderdag 12 januari begon. Dat ras is Steadia. “Ik ben daar wel wat laat mee, dat hebben we te danken aan de groeicondities in de zomer en de herfst én het feit dat onder invloed van de droogte in het voorjaar de planten relatief laat de grond in gingen. De planten konden al met al lang door blijven groeien en dat heeft geresulteerd in een mooi, maar laat gewas, met een hoog aandeel B’s. Ik denk dat we er anderhalf, twee weken werk aan hebben. Dat gaat wel goed komen, maar normaal zou je met Steadia rond Kerstmis wel klaar moeten zijn.” Zijn opmerking sluit aan bij het advies van zaadbedrijf Agrisemen voor het ras Steadia: niet aansturen op oogsten na Nieuwjaar, maar plukken in november en/of december. Voor de pluk in november moeten de planten rond 10 tot 15 mei de grond in, voor later plukken past 15 tot 20 mei beter bij af een afstand in de rij van minimaal 36 centimeter.

In de houtgreep
Er is tot nu toe ook niet alle reden geweest om flink door te trekken met de pluk, geeft Vijverberg aan, verwijzend naar de prijsvorming. “In de herfst bleef de prijs lang rond de 22 cent per kilo. Dat is nu 30 cent, maar dat is feitelijk nog te laag. Ik lees en hoor dat de handelskanalen leeg zijn, dan moet 40 cent per kilo toch kunnen?” Naar een reden voor het uitblijven van een betere prijs is het gissen. “Ik heb mijn afnemer gevraagd met wie hij afspraken heeft om de prijs op dit niveau te houden. Dat bedoel ik niet gekscherend, maar het lijkt er onderhand wel op dat de handel het over het prijsniveau erg met elkaar eens is. Wat maakt dat er niemand een hogere prijs durft te vragen, en er altijd wel een enkeling is die alsnog bereid om voor een centje minder te leveren. Zo houden we elkaar in een houdgreep.”

Rustig aandoen voorbij
Behalve Steadia staan er ook nog de rassen Cyrus -“ook laat de grond in gegaan”-, Esperal, Batavus en Albarus. “Wat betekent dat we nu wel even moeten doorplukken, door wat langere dagen te maken, desnoods ook op zaterdag. De periode van rustig aandoen is wel voorbij. Het moet ook niet gaan vriezen. Het komend weekend wordt wel wat vorst voorspeld, maar dat zal nog niet gaan dringen, verwacht ik.’’

Half april weer de eerste planten
De rassenkeus voor het komend seizoen ligt nog open. “Ik heb nog tot eind van deze maand de tijd, ik hoef half april de eerste planten pas te hebben.” Zijn planten betrekt hij van drie opkweekbedrijven. “Ik neem aan dat ze voor de bladluisbestrijding Gaucho gebruiken. Bladluis is overigens geen probleem geweest, in tegenstelling tot de koolvlieg. Normaal zijn de aangetaste spruiten in december weggerot, dat is nu wel anders.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin